Свет

Шпански премијер привремено се повукао са дужности: Жена под оптужбама, он мора да размисли

Педро Санчез отказао је све своје обавезе на неколико дана како би одлучио којим путем да крене, након што му је супруга оптужена за корупцију и трговину утицајем
Шпански премијер привремено се повукао са дужности: Жена под оптужбама, он мора да размисли© Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Шпански премијер Педро Санчез изјавио је да ће се повући са јавних дужности "на неколико дана", како би одлучио да ли жели да настави да води владу, након што је суд покренуо истрагу о корупцији у бизнису у приватним пословима његове супруге.

Санчез, који је прошле године обезбедио још један мандат својој Шпанској социјалистичкој радничкој партији (ПСОЕ) као лидер мањинске коалиционе владе, рекао је да ће своју одлуку објавити у понедељак, 29. априла, преноси Ројтерс.

"Морам да застанем и размислим. У овом тренутку морам да се запитам: да ли је све то вредно тога? Искрено, не знам... да ли да наставим да водим владу или да се одрекнем ове части", написао је у објави на друштвеној мрежи Икс.

Како је најавио шпански премијер, отказао је све своје обавезе на неколико дана како би размислио и одлучио којим путем да крене.

Изненађујуће саопштење уследило је након што је шпански суд раније у среду саопштио да покреће прелиминарну истрагу о оптужбама за трговину утицајем и корупцији против Санчезове супруге Бегоње Гомез.

Суд који истражује Гомезову није дао више детаља пошто је случај запечаћен и у раној фази, само је саопштено да је истрага уследила након притужбе групе за борбу против корупције "Чисте руке", чији лидер има везе са крајњом десницом.

Ова организација оптужила је Гомезову да је примала услуге од авио-компаније "Ер Еуропа" и њене шпанске холдинг компаније "Глобалија" док је била директор афричког истраживачког центра у мадридској пословној школи ИЕ до 2022. године, наводи се у документу на седам страница који је објавила радио-станица Кадена сер.

ИЕ је у саопштењу навео да никада није добио никакву финансијску подршку од "Глобалије" или фирми повезаних с њом. "Глобалија" није одговорила на захтев Ројтерса за коментар у среду.

Санчез је рекао да озбиљност напада на њега и његову супругу заслужује одмерен одговор. Рекао је да његова супруга није учинила ништа лоше и да ће сарађивати са истрагом и бранити њену невиност. Гомезова није коментарисао.

У писму Санчез је такође циљао на опозиционог лидера Алберта Нуњеза Феихоа из Народне партије (ПП) и Сантјага Абаскала из крајње десничарске партије Вокс, рекавши да су они "сарађивали" са онима који су пласирали тужбе против његове супруге.

Феихо је рекао да Санчез жели да окриви опозиционе странке за активности судија.

"Премијер има правосудни проблем. Бежи од својих обавеза. Требало је да пружи објашњења. Ако његова жена нема чега да се плаши, нека иде на суд и разјасни њену невиност", рекао је он.

Неколико чланова Санчезовог кабинета виђено је како стижу у његову резиденцију у среду увече.

Његови министри су га подржали, а Јоланда Дијаз, министарка рада и лидерка владиног левичарског коалиционог партнера Сумара, рекла је да Санчез има њену "пуну подршку".

"Десничарска офанзива не може да прође. Морамо да бранимо демократију, прогресивни блок и легитимитет коалиционе владе која је толико побољшала животе људи", написала је она на Иксу. 

Ако би Санчез поднео оставку, парламент би могао да изабере другог премијера, али с обзиром на његову расцепкану природу, мало је вероватно да ће ико победити, вероватније ће бити још једни општи избори, рекао је професор политичких наука на Универзитету Карлос Трећи у Мадриду Луис Ориолс. 

Абаскал, лидер Вокса, рекао је у одговору на Санчезово писмо да је шпански премијер требало да се "давно стави на клупу" због споразума о каталонској сепаратистичкој амнестији.

"Не знамо да ли је ово још један од његових пропагандних маневара да се представи као јадна жртва", рекао је он.

image
VV inauguration
banner