Свет

Пољски премијер открива: Педро Санчез затражио од ЕУ да не користи реч "рат"

Не желим никога да уплашим, али рат је престао да буде појам из прошлости, тако да је сваки сценарио могућ, поручио је Доналд Туск
Пољски премијер открива: Педро Санчез затражио од ЕУ да не користи реч "рат"© Burak Akbulut/Anadolu Agency/Getty Images

Пољски премијер Доналд Туск изјавио је да је његов шпански колега Педро Санчез затражио од Европске уније да престане да користи термин "рат" у вези са сукобом у Украјини.

"На последњем самиту ЕУ имао сам интересантну дискусију са шпанским премијером Педром Санчезом, који нас је замолио да престанемо да користимо реч 'рат' у изјавама. Он је истакао да људи не желе да се осећају угрожено и да у Шпанији то звучи апстрактно. Рекао сам да у мом делу Европе рат више није апстракција и да наша дужност није да разговарамо, већ да делујемо и припремамо се за одбрану", казао је Туск у интервјуу за лист "Република".

Одговарајући на питање о могућности руског напада на европске земље, Туск је рекао да "не жели никога да уплаши, али да је рат престао да буде појам из прошлости".

"Најалармантније је да је буквално сваки сценарио могућ. Први пут од 1945. године налазимо се у таквој ситуацији", оценио је пољски премијер.

Осим тога, због растућих тензија, пољски премијер сматра да Европа треба да "учини више" у сектору одбране.

Он је, међутим, нагласио да то није неопходно да би се "постигла војна аутономија од САД" или створиле структуре паралелне са НАТО, већ да би се боље искористио потенцијал ЕУ.

image