Свет

Шпанија под притиском НАТО и ЕУ испоручује "патриот" Украјини

Шпанија није прва држава која је присиљена да Кијеву испоручи муницију за ПВО "патриот"
Шпанија под притиском НАТО и ЕУ испоручује "патриот" Украјини© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Шпанија је пристала да испоручи ракете за противракетни систем "патриот" Украјини под притиском НАТО-а и ЕУ, објавио је лист Паис , позивајући се на изворе из владе.

"Шпанија је пристала да испоручи ракете за 'патриот' Украјини под притиском НАТО-а и ЕУ, захтевајући од европских земаља које имају ове америчке системе да их испоруче Кијеву", наводи се у објављеном тексту.

"Фајненшел тајмс" је у понедељак објавио да савезници из ЕУ и НАТО врше интензиван притисак на Грчку и Шпанију да Кијеву обезбеде системе ПВО "патриот" и С-300 јер њихове сопствене потребе "нису тако велике као украјинске". Како наводи издање, притисак је вршен и на земље на недавном самиту ЕУ.

Како је у уторак потврдио грчки премијер Киријакос Мицотакис, савезници су тражили да се у Украјину пошаљу системи противваздушне одбране С-300 или "патриот". Али он је уверио да Атина то неће учинити.

Претходно, ни шефица шпанског Министарства одбране Маргарита Роблес, ни министар спољних послова Краљевине Хозе Мануел Албарез нису објавили да ли ће Мадрид послати ПВО системе "патриот" у Украјину.

Шпанија има четири батерије за "патриот", од којих је једна распоређена у Турској у оквиру мисије НАТО-а да заштити ваздушни простор земље од могућих ракета које би могле бити лансиране из Сирије .

image
VV inauguration
banner