Свет

Шеф пољске дипломатије: Председник није овлашћен да разговара о размештању нуклеарног оружја

Влада наше земље није дала председнику подстицај или овлашћење да говори о теми нуклеарног оружја, поручио је Радослав Сикорски
Шеф пољске дипломатије: Председник није овлашћен да разговара о размештању нуклеарног оружја© Thierry Monasse/Getty Images

Пољски председник Анџеј Дуда није имао овлашћења да разговара о вероватном размештању нуклеарног оружја на територији земље, и на то је упозорен, изјавио је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски.

Раније је пољски председник у интервјуу за "Факт" рекао да су пољске власти спремне да разместе америчко нуклеарно оружје на својој територији, а премијер Пољске Доналд Туск рекао је да жели да му председник те земље да више детаља о својој изјави.

"Господину председнику је већ речено на највишим нивоима и да буде јасно, да се о томе не говори и да за то још нема шансе", казао је Сикорски за ТВ канал "Полсат", истакнувши да председник "представља спољну политику коју формулише Савет министара".

Према речима шефа пољске дипломатије, влада земље није дала председнику "подстицај или овлашћење" да говори о теми нуклеарног оружја.

"Ово су веома сложена питања о којима разговарамо у групи за нуклеарно планирање Северноатлантске алијансе у атмосфери највеће тајне. То се ради у специјалним склоништима", објаснио је Сикорски.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући изјаву Пољске о спремности да распореди нуклеарно оружје, истакао је да ће Москва, приликом спровођења планова, предузети све кораке да обезбеди безбедност Русије.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner