Свет

Рјабков: Америчко нуклеарно оружје у Пољској биће за Русију приоритетна војна мета

Премијер Доналд Туск, који припада супарничкој политичкој странци, истог дана је умањио значај председникових изјава, додајући да би желео да му Дуда објасни које су му биле намере када је давао такве изјаве
Рјабков: Америчко нуклеарно оружје у Пољској биће за Русију приоритетна војна метаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Русија ће места стационирања америчког нуклеарног оружја у Пољској сматрати за приоритетне  војне циљеве, упозорио је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Варшава је почела преговоре са Вашингтоном о могућем смештању нуклеарног оружја у оквиру програма НАТО. У интервјуу који је дао ове недеље, председник Анджеј Дуда је поновио да је Пољска спремна да се америчко нулклеарно оружје стационира на свом тлу.

Москва сматра да је свако проширење НАТО аранжмана о распоређивању нуклеарног оружја "дубоко дестабилизирајуће" и да представља "претњу по Русију", изјавио је Рјабков у четвртак, преноси ТАСС.

Како је додао, то се односи на заједничке мисије, где се ненуклеарне чланице блока, предвођеног САД, обучавају да користе амерички хардвер, а још више на трајно стационирање таквог наоружања "о коме говоре усијане главе у Варшави."

Пољски политичари, који се залажу да се америчке нуклеарне бомбе распореде на пољском тлу, "морају да схвате да било какав напредак у том правцу неће пружити додатну сигурност Пољској, јер ће релевантне локације сигурно постати мете. Наши војни планери ће их сматрати приоритетом", додао је високи дипломата.

Како јављају "РИА Новости", Рјабков се осврнуо и на конфискацију замрзнуте руске имовине, рекавши да Москва разматра смањење нивоа дипломатских односа са САД уколико се Вашингтон одлучи за заплену, додајући да противмере Русије у земљама Г7 могу да укључују мере економске и дипломатске природе.

Дуда је у понедељак за лист "Факт" рекао да је лично тражио од САД да стационирају део свог нуклеарног арсенала у Пољској.

"Ако наши савезници одлуче да разместе нуклеарно оружје као део нуклеарне размене на нашој територији како би ојачали безбедност источног крила НАТО-а, ми смо спремни на то", додао је Дуда.

Премијер Доналд Туск, који припада супарничкој политичкој странци, истог дана је умањио значај председникових изјава, додајући да би желео да му Дуда објасни које су му биле намере када је давао такве изјаве.

Како је упозорио пољски премијер, ова идеја је "веома озбиљна."

Према јавним изворима, САД држе неке од својих нуклеарних гравитационих бомби у пет ненуклеарних држава НАТО: Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској.

Претходна пољска конзервативна влада, предвођена странком Право и правда (ПиС) којој припада Дуда, годинама је тражила пријем у овај клуб.

Туск се, као лидер Грађанске платформе, на власт у Пољској вратио прошлог децембра.

image
VV inauguration
banner