Свет

Израел одбиo позив САД да се истраже масовне гробнице у Гази: Зашто? Нисмо ми криви

Оптужбе против израелских трупа су "лажне вести", рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага
Израел одбиo позив САД да се истраже масовне гробнице у Гази: Зашто? Нисмо ми кривиGetty © Anadolu / Contributor

Тел Авив неће спроводити даље истраге масовних гробница пронађених у болницама у Гази, јер је већ истражио ту ствар и утврдио да његови војници нису починили ништа лоше, рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) за "Политико".

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да Вашингтон жели да се случај масовних гробница "темељно и транспарентно истражи".

Званичници у Гази су рекли да су 392 тела мушкараца, жена и деце, са траговима мучења и погубљења, до сада пронађена у импровизованим гробницама у две болнице у које је израелска војска раније упала.

Портпарол ИДФ-а Надав Шошани рекао је за "Политико" да су извештаји о израелским трупама које имају било какве везе са гробницама "лажне вести".

На питање да ли то значи да Израел неће истражити ствар, он је одговорио: "Шта да истражи?" "Дали смо одговоре. Не сахрањујемо људе у масовне гробнице. Ми то не радимо", рекао је портпарол, не прецизирајући коме су ти одговори дати.

Израел је раније саопштио да су његове снаге морале да се боре унутар болница Насер и Ел Шифа јер су их милитанти Хамаса користили као своје базе – тврдњу коју су и палестинска оружана група и медицинари демантовали. Према ИДФ-у, њихове трупе су убиле око 200 милитаната у Ел Шифи, а да нису повредиле цивиле.

Саливанов позив на истрагу масовних гробница стигао је истог дана када је амерички председник Џозеф Бајден потписао пакет помоћи у иностранству од 95 милијарди долара, који је укључивао 26,4 милијарде долара војне помоћи Израелу.

Број погинулих у израелским ваздушним нападима и копненој офанзиви у Појасу Газе у протеклих шест месеци достигао је 34.356, а рањено је 77.368, саопштило је министарство здравља палестинске енклаве. Кампања је покренута као одговор на упад милитаната Хамаса у Израел 7. октобра, у којем је убијено најмање 1.200 људи, а 250 узето за таоце.

image