Свет

Нова провокација: Поново спаљен Куран у Шведској (ВИДЕО)

Жена по имену Џејд Сендберг спалила је Куран док ју је полиција штитила, објавила је телевизија НТВ Хабер
Нова провокација: Поново спаљен Куран у Шведској (ВИДЕО)Getty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Још једна акција са спаљивањем Курана изведена је у Шведској под полицијском заштитом, а овог пута то је урадила жена, преноси турска телевизија НТВ Хабер.

"Још један подли чин у Стокхолму, главном граду Шведске. Жена по имену Џејд Сендберг спалила је Часни Куран уживајући полицијску заштиту", објавио је НТВ Хабер на Иксу, приказујући видео снимак акције.

Шведски телевизијски канал СВТ је раније јавио да је шведска полиција добила још један захтев да одржи акцију са спаљивањем Курана 3. маја, дан пре почетка такмичења за песму Евровизије у тој земљи.

Раније су Организација исламске сарадње и многе њене чланице оштро осудиле спаљивање Курана.

Шведске власти су саопштиле да ће започети ревизију закона о јавном реду који дозвољава такве радње.

Након неколико спаљивања Курана у Копенхагену и Стокхолму, министри спољних послова 57 муслиманских земаља позвали су скандинавске земље да предузму оштре мере.

Проблем је, како је раније објаснио "Фајненшел тајмс", што и Данска и Шведска имају неке од најстаријих и најјачих законских заштита слободе говора на свету.

То практично значи да имају "законско право" да протестују како желе, макар то подразумевало и спаљивање (светих) књига.

Шведски судови су више пута одбијали покушаје локалне полиције да забрани спаљивање Курана. Многи политичари у обе земље позвали су данску и шведску владу да не поклекну пред притисцима исламског света и да наставе да бране слободу говора.

image