Свет

Шведска: Руски медији РТ и Спутњик криви што пале Куран у нашој земљи, да не бисмо ушли у НАТО

У тексту "Гардијана", међутим, нигде се не демантује "лажна тврдња", односно не наводи се због чега је права истина да шведска влада не подржава спаљивање Курана
Шведска: Руски медији РТ и Спутњик криви што пале Куран у нашој земљи, да не бисмо ушли у НАТОwww.globallookpress.com © © Ameer Al-Mohammedawi

Шведске власти оптужиле су данас Русију да путем кампање дезинформација написаних на арапском језику покушава да утиче на то како се на спаљивање Курана гледа широм света, с циљем да угрози пријем Шведске у НАТО.

Шведска агенција за психолошку одбрану, у саставу Министарства одбране, саопштила је да су руски државни медији РТ и Спутњик објавили серију чланака на арапском језику, лажно тврдећи да шведска влада подржава спаљивање Курана, преноси "Гардијан".

У тексту британског медија, међутим, нигде се не демантује "лажна тврдња", односно не наводи се због чега је права истина да шведска влада не подржава спаљивање Курана.

То је теза коју је мало теже бранити имајући у виду да су државни органи одобрили јавно спаљивање свете књиге муслимана уз образложење да се ради о слободи говора. Њихово непоштовање слободе верских уверења, ако је следити логику шведске агенције, чиста је руска пропаганда која се сервира арапском свету у помало апсурдној поставци шведских власти да Руси утичу на то како Арапи, претежно муслимани, гледају на паљење своје свете књиге.   

"Гардијан" даље пише да су од краја јуна, власти забележиле око милион текстова на тему паљења Курана и односа власти према том чину на арапском и другим језицима.

Портпарол агенције за психолошку одбрану Микаел Остлунд рекао је да су дезинформације на интернету нагло порасле од када су двојица Ирачана спалила Куран испред џамије у Стокхолму на муслимански празник Курбан-бајрам у јуну.

Међу онима који шире лажне наративе, како је рекао, биле су државе и исламистички екстремисти.

"Они понављају приче да Шведска подржава спаљивање Курана, да је исламофобична земља и непријатељ ислама", рекао је он и додао да то отежава улазак земље у НАТО.

Због чега Шведска није непријатељ ислама и исламофобична земља то се у изјави која је пренета не наводи, али шведског званичника нарочито боли што такав наратив о Шведској нарушава њен имиџ и то не у муслиманском свету него код НАТО чланица. 

Према његовим (очекиваним) речима, то што су такве ставове преносили државни медији указује да "ова стратегија долази са врха и да ју је одобрио Кремљ".

"Гардијан" цитира још једног "експерта" за руску пропаганду, овог пута из сфере науке. Валентина Шаповалова, докторанд на Универзитету у Копенхагену која проучава руску пропаганду и дезинформације, рекла је да је спаљивање Курана у Шведској било "тешко избећи" у руским медијима, у којима се о овој теми извештавало скоро свакодневно.

"Русија покушава да искористи спаљивање Курана у свом пропагандном наративу који је изграђен око идеје да су Запад и западне вредности корумпирани и да је Запад у процесу пропадања", рекла је она.

Како је навела, у неким медијским причама спаљивање Курана коришћено је као потврда да је либерални западни свет отишао предалеко.

Као да се подразумева да западне вредности не треба доводити у питање нити преиспитивати вредности либералног западног света, ни овај експерт за руску пропаганду не објашњава због чега су тврдње о пропадању лажне и на који то начин Запад поштује верска права свих својих грађана, јер тема је паљење Курана, док "руска пропаганда" покушава да му припише пропадање вредности. 

image