Свет

Макрон: Европа може да умре, француско нуклеарно оружје могућа тема у дебати о одбрани ЕУ

Коментари председника Француске изазвали су критике противника и са десне, и са леве стране француског политичког спектра
Макрон: Европа може да умре, француско нуклеарно оружје могућа тема у дебати о одбрани ЕУ© Photo by Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Морамо да отворимо дебату о изградњи паневропске одбрамбене способности, као и да покренемо тему француског нуклеарног потенцијала, рекао је председник Француске Емануел Макрон.

Обраћајући се групи младих људи у Европској школи у Стразбуру, Макрон је нагласио да, иако Француску већ штити НАТО, она "сада мора да иде даље" како би осигурала своју безбедност и "изградила кредибилну европску одбрану".

Напоменуо је да гарантовање те безбедности "може значити постављање антиракетних штитова" како би се спречила употреба нуклеарног оружја, док "бити кредибилан такође значи имати ракете дугог домета које би одвратиле Русе".

Уз то, председник Француске је у разговору са уредницима неколико француских регионалних медијских кућа, образлажући своју визију "одлучније ЕУ на глобалној сцени", изразио бојазан да "Европа може умрети".

Такође, подсетио је да је доктрина Француске била да нуклеарно наоружање користи само када су угрожени витални национални интереси, али да је сада отворен за могућност да се овој доктрини придода и "европска димензија".

"Залажем се за отварање ове дебате која мора укључивати разговоре о противракетној одбрани, далекометном и нуклеарном оружју за оне који га имају или који имају америчко нуклеарно оружје на својој територији", рекао је Макрон.

Национално окупљање: Макрон је опасан по Француску

Коментари француског председника изазвали су критике противника и са десне, и са леве стране француског политичког спектра.

"Макрон постаје национална опасност. Не можемо чекати 9. јун (избори за Европски парламент) да му јасно дамо сигнал да је с његовом политиком готово" написао је Иксу Тјери Мариани, десничар и посланик у француској скупштини из редова Националног окупљања (РН), партије коју предводи Марин ле Пен.

Европски посланик Франсоа-Гзавије Белами, који ће предводити десничарску странку ЛР на ЕУ изборима, оценио је да су "ови коментари изузетно озбиљни".

"Дотакли смо живац француске суверености", упозорио је Белами у интервјуу за радио станицу "Јуроп 1".

Политичари из редова француске левице били су подједнако незадовољни због Макронових коментара.

"Нуклеарно оружје као фактор одвраћања не може се делити", поручио је екстремни левичар, посланик у француској скупштини Бастијен Лашо на Иксу.

image