Свет

Извештај: Слобода медија у ЕУ константно опада

Мрежа за медијске слободе је у многим државама чланицама документовала случајеве претњи, застрашивања, контроле или насиља над новинарима, као и ограничења слободе изражавања и приступа информацијама
Извештај: Слобода медија у ЕУ константно опадаGetty © Rasid Necati Aslim/Anadolu

Слобода медија је у опадању широм ЕУ, а у неколико земаља је "опасно близу тачке прелома", саопштила је мрежа за грађанске слободе "Либертис", документујући случајеве претње новинарима, преноси британски "Гардијан".

Унија за грађанске слободе за Европу "Либертис", са седиштем у Берлину, у годишњем извештају о слободи медија наводи да су ови алармантни трендови настављени и у 2023. години.

"Слобода медија је у сталном опадању широм ЕУ, а то је резултат занемаривања овог проблема од стране националних влада", рекла је виша службеница "Либертиса" Ив Сајмон.

Како наводи "Либертис", европски медији су и даље обележени великом концентрацијом власништва.

"Либертис" је у неколико држава чланица документовао многе случајеве претњи, застрашивања, контроле или насиља над новинарима, као и ограничења слободе изражавања и приступа информацијама.

"Либертис" је препоручио Европској комисији да пажљиво прати спровођење новог европског закона о слободи медија, за који је Сајмонова тврди да, упркос компромисима, представља правни основ за побољшање слободе медија.

"Овај закон допушта да се разни случајеви износе пред европски суд", додала је.

Новинари у разним земљама, укључујући Хрватску, Француску, Немачку, Грчку и Италију, суочили су се током 2023. године са физичким нападима, наводи се у извештају, а у Мађарској и Словачкој новинари су били изложени злостављању.

У Румунији и Шведској полиција није успела да на адекватан начин истражи нападе на новинаре, наводи се у извештају, док су у Француској и Бугарској полицајци нападали новинаре.

У Хрватској, Грчкој, Италији, Холандији и Шведској било је и случајева физичког злостављања новинара, док су новинари у Немачкој, Грчкој, Холандији и Пољској били под надзором шпијунских софтвера.

image