Свет

Шкотски премијер Хумза Јусуф поднео оставку

Он је прошле недеље одлучио да раскине коалицију са Зеленима, који такође подржавају независност Шкотске, због сукоба око политике борбе против климатских промена
Шкотски премијер Хумза Јусуф поднео оставку© Tanjug/Jeff J Mitchell/PA via AP

Премијер Шкотске Хумза Јусуф поднео је данас оставку, након што је прошле недеље раскинуо коалицију са шкотским Зеленима.

Јусуф је дао оставку на место лидера Шкотске националне партије (СНП), која се залаже за независност тог дела Уједињеног Краљевства, пошто није успео да обезбеди довољну подршку да преживи гласање о поверењу касније ове недеље, преноси Ројтерс.

Нешто више од годину дана након што је заменио Николу Старџон на месту премијера и председника СНП, Јусуф је рекао да је време да неко други води владу Шкотске.

Јусуф је прошле недеље одлучио да раскине коалицију са Зеленима, који такође подржавају независност Шкотске, због сукоба око политике борбе против климатских промена.

Након распада владајуће коалиције, највећа опозициона Конзервативна партија најавила је ће иницирати гласање о поверењу Јусуфу.

Шкотски парламент сада има 28 дана да изабере новог премијера, а ако СНП не буде у стању да пронађе новог лидера који би добио подршку у парламенту, биће одржани нови избори.

image