Свет

Хумза Јусаф изабран за председника владајуће странке у Шкотској

Реч је о још једном припаднику националне мањине на високој политичкој функцији у Уједињеном Краљевству
Хумза Јусаф изабран за председника владајуће странке у Шкотској© Tanjug/Andrew Milligan/PA via AP

Након што је Никола Старџон поднела оставку на место шкотске премијерке и председнице Шкотске националне партије (СНП), за новог лидера владајуће странке изабран је Хумза Јусаф.

Он је тако постао први председник СНП-а који је припадник националне мањине. Јусаф је из Глазгова, али отац му је рођен у Пакистану, а мајка у Кенији.

"Народу Шкотске је сада више него икада раније потребна независност и ми ћемо бити генерација која доноси независност за Шкотску", рекао је Јусаф у победничком говору, пренео је Ројтерс.

Председник СНП-а ће сутра готово сигурно бити изабран за новог премијера Шкотске у националном парламенту, пише "Гардијан".

Он je тренутно министaр здравља и био је убедљиво најискуснији кандидат за новог лидера странке, додаје лист.

У победничком говору обећао је да ће наставити са социјално инклузивном и политиком левог центра његове претходнице. Међутим, за разлику од Старџонове одустао је од идеје да наредни генерални избори буду "де факто референдум" о независности Шкотске.

Након што је 2016. за градоначелника Лондона изабран Садик Кан (пореклом Пакистанац), а 2022. за премијера Уједињеног Краљевства Риши Сунак (пореклом Индијац), од сада ће и премијер Шкотске бити припадник националне мањине, што је донедавно било незамисливо у Великој Британији.

image