Свет

Зашто је контроверзни шкотски закон узнемирио Илона Маска, Џеј Кеј Роулинг и Џоа Рогана?

Према новом закону, неко ко се понаша према појединцу, припаднику мањинске групе, на начин који би "разумна особа" могла да сматра "претећим или увредљивим" могао би да се суочи са казном од седам година затвора
Зашто је контроверзни шкотски закон узнемирио Илона Маска, Џеј Кеј Роулинг и Џоа Рогана?© Photo by Andrew Milligan/PA Images via Getty Images

Након што је контроверзни нови шкотски Закон о злочину из мржње (који се, између осталог, тиче говора мржње и тзв. трансродних идентитета) ступио на снагу, ауторка Харија Потера Џеј Кеј Роулинг је на Иксу позвала шкотску полицију "да је ухапси", намерно називајући трансродне особе, које се "изјашњавају као жене" – мушкарцима.

Међу онима који су се сврстали уз Роулингову су и популарни амерички подкастер Џо Роган и власник Икса Илон Маск (који, подсећа "Политико", на својој платформи има више пратилаца него Шкотска становника).

"Овај спор је пример који показује зашто је толико важно сачувати слободу говора", поручио је Илон Маск.

Закони којима се забрањују злочини из мржње на основу расе, инвалидитета, религије, сексуалне оријентације и трансродног идентитета у Шкотској већ постоје.

Међутим, шкотска влада, коју предводи Шкотска национална партија која се залаже за независност, тврди да да они нису довољни.

Сада је у Шкотској дефинисан нови злочин "подстицања мржње" против заштићених мањинских група, укључујући старих, који у суштини понавља оно што већ постоји у закону о расној мржњи који је на снази од 1965. године, објашњава бриселски портал.

Према закону, неко ко се понаша према појединцу на начин који би "разумна особа" могла да сматра "претећим или увредљивим" могао би да се суочи са казном од седам година затвора – али само ако се утврди да постоји намера да се "подстакне мржња" против заштићене групе.

Да ли је тачан опис биолошког пола злочин

Критичари закона тврде да би ово могло да угуши слободу говора и натера шкотску полицију да се суочи са поплавом пријава за нови прекршај. Укључивање трансродног идентитета у нова правила изазвало је гнев активиста који су већ огорчени због покушаја шкотске владе да олакша људима легалну промену пола искључиво на основу "изјашњавања".

Ауторка Харија Потера тестирала је границе новог шкотског закона описујући неколико трансродних жена – укључујући истакнуте активисте, јавне личности и неке осуђене сексуалне преступнике који су се идентификовали као жене – као мушкарце. 

"Уколико се тачан опис биолошког пола сматра злочином, то је крај за слободу говора и веровања у Шкотској", упозорила је Роулингова додајући да се, будући да је тренутно ван земље, "радује што ће бити ухапшена када се врати у родно место шкотског просветитељства уколико се то што је написала према одредбама новог закона квалификује као прекршај.

Шкотска полиција саопштила је јуче саопштила да неће даље истраживати коментаре Џеј Кеј Роулинг, јер је процењено да не крше законе.

"Коментари нису процењени као криминални и неће бити покренуте даље радње", наводи се у саопштењу полиције, пренео је "Гардијан".

image
VV inauguration
banner