Свет

Сенат једногласно усвојио закон о забрани увоза руског уранијума: Чека се Бајденов потпис

Русија иначе обезбеђује скоро 25 одсто уранијума које се користи као гориво за америчке реакторе
Сенат једногласно усвојио закон о забрани увоза руског уранијума: Чека се Бајденов потписwww.globallookpress.com © Rosatom

Амерички Сенат је једногласно усвојио закон о забрани увоза руског уранијума, након што је и Представнички дом у децембру усвојио овај предлог закона, пренели су данас амерички медији. Уранијум се користи за напајање комерцијалних нуклеарних реактора који производе електричну енергију, наводи "Гардијан".

Очекује се да ће амерички председник Џозеф Бајден, који је прошле недеље потписао закон о војној помоћи Украјини, сада потписати и закон о забрани увоза руског уранијума.

Портпарол Савета за националну безбедност рекао је уочи гласања да би Конгрес увођењем забране "пружио уверење индустрији, савезницима и партнерима" да су САД донеле јасну одлуку да ће у деценијама које предстоје успоставити сигуран ланац снабдевања нуклеарним горивом, независан од утицаја Русије.

"Вајоминг има уранијум који може да замени увоз из Русије и ми смо спремни то да искористимо. Наша законодавна иницијатива помоћи ће да се смањи финансирање руске ратне машинерије, оживи производња америчког уранијума и покрену инвестиције у амерички ланац снабдевања нуклеарним горивом", рекао је амерички сенатор Џон Барасо, водећи републиканац у Сенатском одбору за енергетику, преноси Ројтерс.

Русија иначе обезбеђује скоро 25 одсто уранијума које се користи као гориво за америчке реакторе.

Према подацима Министарства енергетике, Русија је обезбедила скоро четвртину обогаћеног уранијума који се користи за гориво америчке флоте од више од 90 комерцијалних реактора, што је чини највећим страним добављачем.

Процењује се да та продаја Русији обезбеђује милијарду долара годишње, а Бела кућа је рекла да зависност од руских извора уранијума "ствара ризик за америчку економију", пренео је "Блумберг". Истовремено, замена тог снабдевања могла би да буде изазов и могла би да повећа трошкове за куповину обогаћеног уранијума за чак 20 одсто.

image