Русија

Русија поново главни извозник уранијума у САД

Сједињене Америчке Државе су купиле у новембру уранијумско гориво од само четири земље – Русије, Велике Британије, Јапана и Белгије – за укупно скоро 191 милион долара, а Москва је зарадила 96 милиона долара
Русија поново главни извозник уранијума у САДwww.globallookpress.com © Hendrik Schmidt/dpa

Русија је током новембра постала главни извозник уранијума у ​​САД, преносе "РИА Новости", на основу података америчке статистичке службе.

Према тим подацима, САД су у новембру купиле уранијумско гориво од само четири земље – Русије, Велике Британије, Јапана и Белгије – за укупно скоро 191 милион долара.

Москва је постала главни извозник и зарадила 96 милиона долара. Британија је дала четвртину испорука Америци (48,6 милиона долара), Јапан – 22 посто (скоро 44 милиона долара), а Белгија – 1,3 посто (2,4 милиона долара).

Претходно, Русија је и у мају прошле године била први снабдевач САД уранијумом: тада је испоручила уранијум у вредности од 177 милиона долара. Притом, у новембру је у односу на октобар цена руског нуклеарног горива порасла скоро за половину.

Укупно, у првих једанаест месеци 2023. Русија је продала уранијум Америци за највишу цену од 2010. године и зарадила 1,017 милијарди долара – док је пре 13 година за испоруке у истом периоду зарадила 1,026 милијарди.

Москва је 2022. извезла нуклеарно гориво у Америку у вредности од 766 милиона долара.

Раније је саопштено да САД разматрају могућност да одустану од увоза обогаћеног уранијума из Русије, али такав корак би озбиљно угрозио њихове планове за стварање сопствених напредних реактора, истакли су амерички стручњаци.

"Росатом" је истакао да је своје уговорне обавезе за извоз уранијума увек испуњавао у потпуности и на време и да ће то чинити и убудуће. Како је руска корпорација истакла, нуклеарна енергија мора бити заштићена од геополитичких турбуленција.

Цена уранијума 2023. на светском тржишту се скоро удвостручила и наставља да расте – сада је цена уранијум оксида У3О8 (главна компонента уранијумских концентрата, који служе као сировина за производњу горива за нуклеарне реакторе) премашила 94 долара по фунти, достигавши ниво из 2007. године и времена такозване "нуклеарне ренесансе".

image