Свет

Руско нуклеарно гориво "претња по америчку безбедност": Зашто САД не могу без њега

Петина горива које користи америчка флота нуклеарних реактора испоручује се путем уговора са руским добављачима, указује Кетрин Хаф, помоћница секретара САД за нуклеарну енергију
Руско нуклеарно гориво "претња по америчку безбедност": Зашто САД не могу без његаGetty © Janos Kummer / Stringer

Ослањање САД на руско нуклеарно гориво представља претњу по националну безбедност и климатске циљеве, тврди званичница Бајденове администрације, која је позвала Конгрес да обезбеди средства за обнову домаћег ланца снабдевања и ограничи увоз.

Кетрин Хаф, помоћница секретара за нуклеарну енергију, рекла је за "Фајненшел тајмс" да је "озбиљно забрињавајуће" што се око 20 одсто горива које користи америчка флота нуклеарних реактора испоручује путем уговора са руским добављачима.

Русија контролише скоро 50 одсто глобалних капацитета за нуклеарно обогаћивање електрана и успешно је покопала амерички нуклеарни ланац снабдевања пуштањем јефтиних производа обогаћеног уранијума на светска тржишта, рекла је она.

"Заиста је важно да се ослободимо зависности, посебно од Русије. Без притиска Русија ће наставити доминацију над овим тржиштем. Ово је заиста важно за националну безбедност, за климу, за нашу енергетску независност", рекла је Хаф.

САД и њихови савезници увели су санкције против руске нафтне и гасне индустрије након почетка Специјалне војне операције у Украјини. Вашингтон се, ипак, уздржао од спречавања руског нуклеарног гиганта "Росатома" да продаје нуклеарно гориво и услуге обогаћивања америчким и западним оператерима електрана, пошто постоји мало алтернативних извора снабдевања.

Постоји само неколико западних добављача обогаћивања нуклеарног горива, укључујући француски "Орано" и "Уренцо", конзорцијум из Велике Британије, Немачке и Холандије.

"Тенек", подружница "Росатома", једина је компанија на свету која пружа комерцијалну продају нове врсте горива под називом халеу - уранијум који је обогаћен између 5-20 процената и могао би да покреће нову генерацију мањих, ефикаснијих реактора.

image