Свет

Цена наоружавања Украјине? Подметнут пожар на имању "Рајнметаловог" директора

Одговорност за напад су преузели "левичарски екстремисти"
Цена наоружавања Украјине? Подметнут пожар на имању "Рајнметаловог" директора© Philipp Schulze/picture alliance via Getty Images

У баштенској кућици Армина Папергера, генералног директора "Рајнметала" је подметнут је пожар, а судећи према објави на платформи "Индимедија", одговорност за напад преузели су "левичарски екстремисти", као разлог наводећи "Рајнметалове" испоруке оружја Украјини.

"Билд" наводи да се инцидент догодио у понедељак у раним јутарњим сатима у селу Хермансбург у Доњој Саксонији и да је истрагу преузела савезна полиција. Још 2020. на овом имању су левичари протестовали, такође осуђујући пословање ове компаније.

Од почетка Специјалне војне операције у фебруару 2022, "Рајнметал" је Кијеву обезбеђивао војну опрему, укључујући и тенкове "леопард".

Само прошлог месеца, немачка влада је наручила од произвођача додатних 20 борбених возила пешадије "мардер", такође за украјинску војску. 

Нападачи су поруку о нападу поставили на платформи "Индимедија", за коју немачки медији тврде да је портал за левичарске екстремисте.

Аутори поруке тврде да произвођач оружја гомила разне типове тенкова "који сада могу да се продају Украјини заједно са муницијом уз велику зараду". "Рајнметал", додају они, "планира, производи оружје и убија".

Још 2020. левичарски демонстранти организовали су протест испред Папергеровог имања, осуђујући пословање Рајнметала.

image