Свет

Макрон уводи забрану друштвених мрежа на велика врата: Наручио студију како би забранио ТикТок

Деца млађа од три године не би требало да буду изложена видео екранима, укључујући и телевизију, а ниједно дете не би требало да има телефон пре навршених 11 година
Макрон уводи забрану друштвених мрежа на велика врата: Наручио студију како би забранио ТикТок© Sarah Meyssonnier/Pool via AP/Tanjug

Француски председник Емануел Макрон наручио је извештај експерата од којих очекује да пруже смернице за коришћење паметних телефона у дечијој популацији.

Желећи да предузме одлучне кораке у ограничавању њихове изложености негативном утицају технологије, пре свега друштвених мрежа, у наредним данима се очекује да француска влада забрани приступ конвенционалним друштвеним медијима попут ТикТока, Инстаграма и Снепчета све док навршене 18. година.

"Деца не би требало да користе смарт телефоне пре навршене 13. године и требало би им забранити приступ мрежама", наводи се у експертском извештају, преноси лондонски "Гардијан".

Председник Макрон је још у јануару ове године најавио да су у Француској "могуће забране и ограничења".

"Деца требало да буду заштићена од "стратешког приступа индустрије технологије усмереног на зараду, који покушава да зароби пажњу деце, користећи све облике когнитивних могућности како би их везала за екране, контролисала их, поново ангажовала и уновчила", наведено је у извештају.

Додаје се да деца постају "роба" на новом технолошком тржишту и да индустрија треба да зна да се види шта раде и да се неће дозволити да прођу некажњено".

Студија коју су спроводили научници и стручњаци током три месеца, а коју су водили неуролог Серван Мутон и Амин Бењамин, шефица психијатрије на одељењу за болести зависности у болници Пол-Брус, предочава да деца млађа од три године не би требало да буду изложена видео екранима, укључујући и телевизију и да ниједно дете не би требало да има телефон пре навршених 11 година.

image