Свет

Алармантни подаци СЗО: Млади од 11 до 15 година све више пију алкохол и пуше е-цигарете

Још један узнемирујући део извештаја је да девојчице предњаче у употреби психоактивних супстанци
Алармантни подаци СЗО: Млади од 11 до 15 година све више пију алкохол и пуше е-цигаретеGetty © jean-marc payet

Забрињавајућа је слика која произлази из новог извештаја Светске здравствене организације (СЗО) о здравственом понашању деце школског узраста, према којој је више од половине испитаних 15-годишњака експериментисало са алкохолом, док је један од пет недавно користио е-цигарете.

Студија се односи на младе од 11 до 15 година који живе у Европи, централној Азији и Канади, а још један алармантан податак је то да злоупотреба психоактивних супстанци подједнако погађа и дечаке и девојчице.

"Алкохол је најчешће конзумирана супстанца међу адолесцентима, са 57 одсто испитаних 15-годишњака који су пробали алкохол бар једном (56 одсто дечака и 59 одсто девојчица) и скоро четири од 10 (37 одсто) који су рекли да су конзумирали алкохол у последњих 30 дана", наводи се у извештају СЗО.

Отприлике 1 од 10 (9 одсто) адолесцената у свим старосним групама је искусио озбиљно пијанство – био је пијан најмање два пута током свог живота.

Ови налази, како примећује СЗО, наглашавају колико је алкохол доступан и нормализован, што захтева хитну реакцију.

Они упозоравају да је популарност е-цигарета огромна и да је надмашила конвенционалне цигарете.

"Од свих испитаних 15-годишњака, употребу е-цигарета пријавило је 32 одсто а 20 одсто у последњих 30 дана", наводи се у студији и примећује да је истовремено 25 одсто 15-годишњака пробало обичне цигарете током живота, док је 15 одсто њих запалило цигарету у последњих 30 дана.

Већи проценат употребе е-цигарета у поређењу са пушењем цигарета приметно је од 13 године тинејџера, па Светска здравствена организација саветује циљане кампање о штетности пласмана е-производа у видео игрицама, забавним програмима и другим мултимедијалним садржајима намењеним младима.

Са друге стране, тренд употребе канабиса опада.

"Проценат 15-годишњака који су икада користили канабис пао са 14 одсто у 2018. на 12 одсто у 2022. години", кажу из ЗСО.

Из светске организације примећују да се неједнакост у употреби супстанци између полова брзо се смањује у корист девојчица, које су једнаке или предњаче у односу на дечаке у стопи пушења, конзумирања алкохола и употребе е-цигарета.

"У студији се наглашава хитна потреба за озбиљним стратегијама превенције како би се адолесценти заштитили од штетних супстанци. Кључно је препознати да се негативан утицај ових супстанци протеже и даље од корисника, утичући на ширу омладинску заједницу", наводи се у студији.

image
VV inauguration
banner