Свет

Бајден: Јапан и Индија су "ксенофобичне" земље јер не желе да приме мигранте

"Блумберг" оцењује да би критике председника САД и чињеница да се Јапан помиње поред Русије и Индије могле да изазову проблеме у Токију, с обзиром да је индијска најбрже растућа економија од било које велике нације
Бајден: Јапан и Индија су "ксенофобичне" земље јер не желе да приме мигранте© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Амерички председник Џозеф Бајден уврстио је савезнике Јапан и Индију међу "ксенофобичне" земље, заједно са Кином и Русијом.

Бајден је на донорској вечери, која је организована за прикупљање средстава за председничку кампању, пред публиком коју су чинили махом Американци азијског порекла, рекао да се предстојећи избори у САД тичу "слободе, Америке и демократије" и да економија земље напредује "због вас и многих других, јер САД прима мигранте".

"Знате, један од разлога зашто наша економија расте је због вас и многих других. Зашто? Зато што поздрављамо имигранте. Зашто Кина економски кочи? Зашто Јапан има проблема? Зашто Русија? Зашто Индија? Зато што су ксенофобични, не желе имигранте", оценио је он.

"Блумберг" оцењује да би критике председника и чињеница да се Јапан помиње поред два главна америчка ривала могле да изазову проблеме у Токију, као и да је коментар о Индији био неочекиван, с обзиром да је индијска најбрже растућа економија од било које велике нације а, за разлику од Јапана и Кине, становништво те земље је младо и расте.

Истраживање јапанских новина "Асахи" објављено прошлог месеца показало је да је 62 одсто испитаника рекло да би требало прихватити више страних радника, у поређењу са 44 одсто у сличној анкети из 2018.

image