Свет

Дубоки економски песимизам Американаца потопио Бајденово вођство над Трампом у кључним државама

Актуелни председник каска за Доналдом Трампом у шест од седам "колебљивих" држава
Дубоки економски песимизам Американаца потопио Бајденово вођство над Трампом у кључним државамаGetty © Jason Armond / Contributor

Најновије испитивање јавног мњења показало је да је подршка Џозефу Бајден у кључним "колебљивим" државама испарила због дубоко песимистичког погледа на будућност америчке економије.

Анкета "Блумберга" и "Морнинг консалта" показала је да Бајден каска за својим главним противником Доналдом Трампом у шест од седам држава које, теоријски, могу да одлуче победника нагињући ка једном или другом кандидату.

Једину једноцифрену "предност" има у Мичигену. Подршка Бајдену у Пенсилванији, Висконсину, Џорџији, Аризони, Невади и Северној Каролини је много већа.

Разлог је суморан поглед бирача на стање највеће светске економије. Американци страхују да ће ситуација само бити гора наредних месеци, са високом инфлацијом и скупим трошковима позајмљивања.

Неодлучни бирачи – група која је Бајдену изузетно битна – такође песимистично гледају на економску ситуацију. Удео оних који очекују неко побољшање је свега неколико процентних поена.

Више од три четвртине испитаника криви Бајдена за стање економије, док је готово половина одговорила да је он "веома одговоран" за чемерну економску ситуацију у којој живе.

image
VV inauguration
banner