Свет

Бајден против "шестогодишњег" Трампа: Најнижа подршка актуелном председнику САД

Према резултатима најновијег истраживања јавног мњења, актуелни амерички председник Џозеф Бајден је са 38,7 одсто подршке најмање популаран амерички председник у последњих 70 година
Бајден против "шестогодишњег" Трампа: Најнижа подршка актуелном председнику САД© Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

Амерички председник Џозеф Бајден (81) искористио је традиционалну свечану вечеру са новинарима одржану синоћ како би "прозвао" свог републиканског ривала Доналда Трампа (77) због незрелости, а нашалио се и на рачун својих (поодмаклих) година, преноси Си-Ен-Ен.

"Да, године су проблем. Ја сам одрастао човек, а такмичим се против шестогодишњака", рекао је Бајден, који је Трампа назвао "поспани Дон".

У говору пред скоро 3.000 новинара, јавних личности и политичара, Бајден је, говорећи о Трампу, додао: "Године су једино што имамо заједничко".

Бајден на историјском минимуму са само 38,7 одсто подршке

Према резултатима најновијег истраживања јавног мњења, актуелни амерички председник је са 38,7 одсто подршке најмање популаран амерички председник у последњих 70 година, чак и испод нивоа подршке коју су својевремено имали Ричард Никсон и Џими Картер, што угрожава његове шансе за реизбор, пренео је "Њујорк пост".

Бајден је у првом кварталу 2024. године имао само 38,7 одсто подршке Американаца, што је три одсто мање од подршке коју је у истом периоду свог мандата имао председник Џорџ Х.В. Буш, наводи се у истраживању агенције "Галуп".

"Око шест месеци пре избора, Бајден је на слабијој позицији него било који претходни председник", закључили су "Галупови" анкетари.

Исто истраживање показује да је бивши председник Доналд Трамп, који се надмеће са Бајденом за други мандат у Белој кући, добио подршку 46,8 одсто анкетираних.

Председници Никсон и Картер имали су већу подршку од Бајдена, са 53,7 одсто, односно 47,7 одсто, док је највећу подршку у последњих 70 година имао председник Двајт Ајзенхауер са чак 73,2 одсто, пише "Њујорк пост".

Резултати "Галупових" анкета о јавној подршци америчким председницима, које се спроводе од почетка мандата Ајзенхауера 1952. године, снажан су индикатор успешности за кандидате који настоје да освоје други мандат у Белој кући.

Историјски гледано, сваки председник у протеклих седам деценија са подршком изнад 50 одсто успевао је да освоји други мандат, осим Барака Обаме који са подршком од 46 одсто шест месеци уочи избора успео да победи 2012. године.

image