Свет

У Пољској затворена истрага о скелетима у Хитлеровом штабу

Вештак судске медицине их је прегледао под надзором тужилаштва које је покушавало да утврди да ли је дошло до убиства из нехата
У Пољској затворена истрага о скелетима у Хитлеровом штабуGetty © Omar Marques/SOPA Images/LightRocket

Пољско тужилаштво окончало је истрагу о људским скелетима пронађеним у штабу Адолфа Хитлера који се налазио у вили команданта ратног ваздухопловства (Луфтвафеа) Хермана Геринга, уз образложење да се тела налазе у узнапредовалој фази распадања због чега није могуће утврђивање узрока смрти.

Остаци су пронађени 24. фебруара у "Вучјој јазбини", у данашњој Пољској, која је служила као Хитлеров главни штаб од 1941-44, када је то подручје било део Немачке.

Комплекс од око 200 нацистичких бункера и војних касарни скривених у дубокој шуми било је место неуспелог атентата на Хитлера 20. јула 1944, а то место је сада туристичка атракција, преноси АП.

Портпарол тужилаштва у оближњем граду Кетрин Данијел Бродовски рекао је да су полицајци обезбедили посмртне остатке након што их је пронашла локална група Латебра која истражује историјске објекте.

Вештак судске медицине их је прегледао под надзором тужилаштва које је покушавало да утврди да ли је дошло до убиства из нехата.

"Крајем марта обустављена је истрага због недостатка доказа да је злочин почињен. Вештак је навео да су сачувани остаци костију људског порекла и да потичу од најмање четири особе, од којих су три највероватније мушкарци средњих година, а четврто дете од неколико година чији се пол не може утврдити. Али због распадања остатака, више није било могуће утврдити узрок смрти", рекао је он, напомињући да су стари најмање неколико десетина година.

image