Свет

Шта се дешава са америчким мисицама: Већ друга оставка у неколико дана

Оставка УмаСофије Сриваставе, тако брзо након одласка Ноелије Војт са места Мис САД, шокирала је свет америчких такмичења
Шта се дешава са америчким мисицама: Већ друга оставка у неколико данаGetty © Chance Yeh / Stringer

Два дана након што се Мис САД повукла са функције због здравствених проблема, Тинејџерска мис САД такође се повукла.

У посту на Инстаграму, победница избора за Мис тин САД, УмаСофија Сривастава, навела је да њене личне вредности "више нису у потпуности у складу са правцем организације".

Оставка која је уследила тако брзо након одласка Ноелије Војт са места Мис САД, била је шок за свет америчких такмичења. Мистерија двоструке абдикације била је појачана опроштајним речима сваке мисице.

Сривастава, која је крунисана за Тинејџерску мис САД у септембру, почела је свој пост на Инстаграму цитатом Фридриха Ничеа.

"Нема лепих површина без страшних дубина", одабрала је мис мисао немачког филозофа.

Одјављивање Војнтове било је још загонетније. Нарочито јер је пост конструисан тако да се прва слова првих 11 реченица читају: "Ја сам ућуткана".

"Дубоко у себи знам да је ово само почетак новог поглавља за мене, и надам се да ћу наставити да инспиришем друге да остану постојани, дају приоритет менталном здрављу, да залажу за себе и друге користећи свој глас, и никада да се не плаше онога што будућност носи, чак и ако се чини неизвесном", објавила је она на Инстаграму.

"Никада не угрожавајте своје физичко и ментално благостање. Наше здравље је наше богатство", написала је она.

Војтова је Американка венецуеланског порекла, док се Сривастава идентификује као Американка мексичко-индијског порекла.

Извршна директорка оба такмичења Лејла Роуз рекла је за "Њујорк тајмс" да је њен циљ да "прослави и оснажи жене". Обећала је да ће обезбедити "заиста корисне кораке које можемо да предузмемо заједно", не прецизирајући шта би то могло бити.

Пре три недеље организација Мис САД је на Инстаграму објавила да је ревидирала свој приступ друштвеним медијима, што практично значи да ће постове од сада контролисати организација, а не појединачни победници такмичења.

Оставку је поднела и директорка друштвених мрежа организације Клаудија Мишел која је у својој објави на Инстаграму навела да се ограђује од "токсичности на радном месту и малтретирања било које врсте".

image