Свет

Ванг Ји: Сијеве посете Француској, Србији и Мађарској уцртавају курс за будућност

Кинески министар спољних послова је изјавио да су се председник Си Ђинпинг и председник Србије Александар Вучић договорили током посете Србији да у новој ери граде кинеско-српску заједницу са заједничком будућношћу
Ванг Ји: Сијеве посете Француској, Србији и Мађарској уцртавају курс за будућностwww.globallookpress.com © IMAGO/dts Nachrichtenagentur

Државне посете кинеског председника Си Ђинпинга Француској, Србији и Мађарској консолидовале су односе Кине са три европске земље и поново покренуле сарадњу Кине и ЕУ, изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји.

Ванг, који је и члан Политичког бироа Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК), навео је на брифингу за новинаре у суботу да су се председник Си и председник Србије Александар Вучић договорили током посете Србији да у новој ери граде кинеско-српску заједницу са заједничком будућношћу.

"Ова одлука означава искорак у изградњи заједнице са заједничком будућношћу у Европи, која ће постати нова прекретница у историји кинеско-српских односа и помоћи двема земљама да убрзају процес модернизације", истакао је кинески министар.

Он је додао да је током посете Мађарској Си изразио спремност за успостављање кинеско-мађарског свеобухватног стратешког партнерства за нову еру како би дао нови и снажан подстицај билатералној сарадњи и свеобухватном стратешком партнерству Кине и Мађарске.

Током државне посете Француској, кинески председник предложио је да се одржи независност и заједнички спречи нови хладни рат или блоковска конфронтација, и промовише принцип међусобног разумевања и заједничког залагања за равноправан и уређен мултиполарни свет.

 "Шефови држава Кине и Француске постигли су низ консензуса о даљем развоју билатералних односа, договорили се да консолидују стратешку стабилност билатералних веза, искористе широк потенцијал обострано корисне сарадње, убрзају међуљудску размену и изграде већи консензус о глобалној сарадњи", додао је Ванг, преноси Синхуа.

Како је подсетио, две земље су издале четири заједничка саопштења о ситуацији на Блиском истоку, вештачкој интелигенцији и глобалном управљању, биодиверзитету и океанима, пољопривредној размени и сарадњи и потписале близу 20 споразума о сарадњи.

Ванг је навео да је на трилатералном састанку у Паризу са француским председником Емануелом Макроном и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, Си поручио да између Кине и ЕУ не постоји ни геополитички сукоб ни фундаментални сукоб интереса, као и да Кина и ЕУ треба да наставе да виде једна другу као партнере и да остану посвећене дијалогу и сарадњи.

image