Свет

Руски аналитичар: Посета кинеског председника Сија Србији има огроман стратешки значај

Си Ђинпинг покушава да унапреди односе са Београдом јер у Србији Кина може да улаже у производе које ће продавати у Европи, без ометања ЕУ и НАТО-а. Пекинг се нада да ће се Србија једног дана придружити БРИКС-у
Руски аналитичар: Посета кинеског председника Сија Србији има огроман стратешки значај© © FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Кинески председник Си Ђинпинг посетио је Француску и Мађарску, а турнеју је завршио у Србији, која за Кину има огроман стратешки значај, због обезбеђивања трговинских веза са Европом, пише политички аналитичар Тимур Фоменко за РТ интернешенел.

Путовање кинеског председника долази у тренутку када председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предузима интензивне акције против Кине. Фон дер Лајенова је последњих недеља покренула на десетине истрага о кинеским производима, док САД оптужују Пекинг да учествује у конфликту Украјини, што треба да поткопа кредибилитет Сија.

Упркос очигледној проамеричкој пристрасности Фон дер Лајденове, очигледно је да се између Вашингтона и Пекинга иза кулиса води права битка за државе ЕУ. У теорији је ЕУ савезник САД, што обезбеђују институције као што је НАТО. Међутим, кинеска спољна политика већ дуги низ година покушава да спречи ЕУ да се потпуности подреди Вашингтону у "обуздавању  Пекинга". Кина жели да очува и ојача економске везе са Европом.

Управо зато је Си Ђинпинг предузео своју дипломатску турнеју по Европи.

Значај Француске и Мађарске за Кину

У континенталној Европи постоје државе које су наклоњене Кини, док друге нису, попут балтичких република. Кина покушава да одржи комерцијалне и политичке везе тамо где је то могуће. Зато је Си Ђинпинг посетио три земље које су наклоњеније Пекингу: Француску и Мађарску у оквиру ЕУ, и Србију, која се налази ван европског блока.

Француска је држава која је дуго била позната по својој спољној политици која је проистекла из њене позиције бивше империје. Емануел Макрон је наставио је да сарађује са Пекингом, чак је и посетио Кину прошле године.

Традиционално најмоћнија земља ЕУ која је највише наклоњена Кини је Немачка. Канцелар Олаф Шолц недавно је посетио Пекинг. Ипак, Министарство спољних послова контролише Аналена Бербок из странке Зелених, која стално покушава да поткопа везе са Пекингом. Ови покушаји наилазе на отпор немачког индустријског лобија. И истраживачки центри, које финансирају САД, покушавају да поткопају немачке везе са Кином.

Из тих разлога кинески председник је одабрао да посети Париз, а не Берлин.

Мађарска, под премијером Виктором Орбаном, има статус државе у ЕУ која је највише наклоњена Пекингу. С друге стране, Орбан такође тражи здраве везе са Русијом, али он не може да ту политику наметне европском блоку.

Упркос томе, Будимпешта је веома важан партнер за Пекинг, јер служи као капија за кинеске инвестиције и многе друге пројекте, који се могу проширити по континенту. Пример су кинеске фабрике електричних аутомобила у Мађарској, што је значајно јер Европска комисија прети царинама кинеској аутомобилској индустрији.

Кина има очигледан интерес да унапређује односе са Србијом

Али, није само то у питању. Мађарска заузима стратешки положај у централној Европи, који се налази веома близу Балкана. Кинески економски коридор започиње од Пиреја у Грчкој, луке у њеном власништву. Између Грчке и Мађарске налази се Србија.

Иако Србија није део ЕУ, она је веома важна држава на Балкану, чије односе са Западом нарочито отежава масовна кампања НАТО бомбардовања из 1999.

Србија је држава која не воли Запад, али тренутно нема моћ да му се директно одупре. Београд се суочава са западним притиском да се интегрише у ЕУ и са питањем суверенитета над Косметом. Али, Србија зависи и од своје способности да задржи добре односе са трећим земљама, као што су Русија и Кина.

За Пекинг, Србија постаје још једно сигурно уточиште за пројектовање кинеског утицаја у Европу. Откако је почео сукоб у Украјини, Кина све чешће говори о западним институцијама као оруђима хегемоније САД, које ће једног дана бити употребљене против ње.

Јачање веза са Београдом постало је део покушаја Пекинга да задржи своје политичко и економско упориште у Европи. Користећи балкански коридор, Кина ствара комерцијалне путеве у Европи.

Кина има очигледан интерес да унапреди односе са Србијом. Овде Кина може да безбедно инвестира у производњу за Европу, без ометања ЕУ и НАТО-а. Коначно, Кина се нада да ће се Србија једног дана придружити БРИКС-у.

Сијева посета Француској, као једној од водећих држава ЕУ, треба да обезбеди да се европски блок не уједини против Пекинга, али његова посета Србији и Мађарској има стратешки значај, у циљу обезбеђивања комерцијалних веза са Европом.

image