Свет

Истраживање "Њујорк тајмса": Трамп води у пет кључних држава док незадовољство Бајденом расте

Трампу су потребне победе у најмање четири "колебљиве" државе како би имао озбиљне шансе за победу на председничким изборима у новембру
Истраживање "Њујорк тајмса": Трамп води у пет кључних држава док незадовољство Бајденом расте© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Републикански кандидат за председника САД Доналд Трамп води у пет кључних "колебљивих" држава, показују резултати истраживања "Њујорк тајмса", Сијена колеџа и "Филаделфија инквајерера".

Истраживање открива да су млади гласачи посебно незадовољни актуелним председником Џозефом Бајденом, пре свега због економске ситуације и рата у Гази, као и да он губи подршку латино и афроамеричких гласача.

Трамп тренутно има предност у директном дуелу са Бајденом у пет од шест кључних држава: Мичигену, Аризони, Невади, Џорџији и Пенсилванији, док актуелни председник води у само једној од њих – Висконсину.

Бајден је на изборима 2020. године победио у свих шест "колебљивих" држава, али ће му овог пута бити потребне победе у најмање три како би осигурао реизбор, по условом да у осталим државама не буде изненађења.

Међутим, уколико Трамп однесе победу у најмање четири савезне државе, укључујући једну од три државе у тзв. појасу "рђе" – Пенсилванији, Мичигену или Висконсину – он ће имати добре шансе за победу.

Истраживање показује и да би независни кандидат Роберт Кенеди Млађи могао да освоји око 10 одсто гласова у тим државама, као и да одвлачи отприлике подједнак број гласача од оба водећа кандидата.

"Њујорк тајмс" наводи да се резултати истраживања у великој мери поклапају са онима из новембра прошле године, иако је Бајденова кампања у међувремену уложила више десетина милиона долара у рекламе.

Истраживање показује да високи животни трошкови, имиграција, рат Израела у Гази и жеља за променом и даље негативно утичу на популарност актуелног председника и отежавају његов положај.

Чак 70 одсто испитаника верује да су потребне "велике промене" политичког и економског система у држави, наводи "Њујорк тајмс".

Посебно је значајан пад Бајденове популарности међу млађим гласачима, Латиноамериканцима и Афроамериканцима. Кандидати су практично изједначена у подршци гласача од 18 до 29 година, као и међу Латиноамериканцима.

image