Свет

Председник Каталоније најавио повлачење из политике након изборног пораза

Социјалисти шпанског премијера Педра Санчеза освојили су највише гласова на изборима у Каталонији, али ће им за већину бити потреба подршка других партија
Председник Каталоније најавио повлачење из политике након изборног пораза© Tanjug/AP Photo/Joan Mateu Parra

Одлазећи председник Каталоније Пере Арагонес изјавио је данас да ће се повући из политике након катастрофалног резултата своје сепаратистичке партије на регионалним изборима на којима су шпански социјалисти постигли историјску победу.

Ипак, Арагонесова странка Ескера Републикана де Каталуња (ЕРЦ) остаје најбоља нада за социјалисте, који су освојили највише гласова изборима у недељу, али нису успели да освоје већину за формирање владе тог аутономног региона на североистоку Шпаније, преноси Ројтерс.

Арагонес, који је три године био на челу Каталоније, рекао је да његова странка неће подржати социјалисте и поручио им да се за подршку обрате тврдој сепаратистичкој странци Жунтс.

"ЕРЦ ће остати у опозицији, јер је то место где су нас грађани поставили", рекао је Арагонес новинарима.

На основу више од 99 одсто пребројаних гласова социјалисти, које у Каталонији предводи Салвадор Ила, освојили су 42 места у каталонском парламенту, док је њихов уобичајени коалициони партнер, левичарска странка Сумар, освојила шест.

Странка Жунтс је освојила 35 места, а ЕРЦ 20, али да би могле да формирају владу странке морају да добију најмање 68 гласова у првом кругу гласања у каталонском парламенту, док је у другом кругу довољна проста већина.

Висока функционерка социјалиста, Нуриа Парлон, рекла је новинарима да је најприхватљивија опција договор о мањинској влади са странкама ЕРЦ и Сумар, коју би подржавале и друге странке.

Регионални избори имају значајан утицај на стабилност националне владе Шпаније, наводи Ројтерс.

image