Свет

Уставни суд Шпаније суспендовао иницијативу о независности Каталоније

Шпански премијер је у децембру поручио председнику региона Каталоније да референдум о самоопредељењу Каталоније "не долази у обзир", чак и након што је Санчесова Социјалистичка радничка партија формирала коалицију са каталонским сепаратистичким партијама у парламенту
Уставни суд Шпаније суспендовао иницијативу о независности КаталонијеGetty © Photo by David Ramos/Getty Images

Шпански Уставни суд суспендовао је данас на пет месеци законодавну иницијативу парламента региона Каталоније о покретању процеса за независност, а чији је први корак референдум.

Иницијатива је аутоматски суспендована након што је Уставни суд прихватио да размотри жалбу владе Педра Санчеса на ту иницијативу, преноси "Паис".

Санчес је у децембру поручио председнику региона Каталоније Переу Арагонесу да референдум о самоопредељењу Каталоније "не долази у обзир", чак и након што је Санчесова Социјалистичка радничка партија формирала коалицију са каталонским сепаратистичким партијама у парламенту.

Према мишљену Санчеса, такав референдум би кршио Устав из 1978. године.

Резултати анкете спроведене прошле године за каталонску регионалну владу показали су да би 51 одсто Каталонаца одбацило на референдуму независност региона од остатка Шпаније, док би 42 одсто то подржало, наводи "Паис".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner