Свет

Непланирани морски сусрети: Морнарице САД и Тајвана у априлу у тајности одржале пацифичке вежбе

Вежбе одржане прошлог месеца су резултат "случајних" сусрета две морнарице на Пацифику
Непланирани морски сусрети: Морнарице САД и Тајвана у априлу у тајности одржале пацифичке вежбеGetty © Annabelle Chih / Stringer

Америчка и тајванска морнарица извеле су у априлу заједничке вежбе на Пацифику које, званично, нису одржане, рекла су Ројтерсу четири извора.

Вашингтон и Тајпеј последњих година проширују своју војну сарадњу усред страха од Кине, али се војно ангажовање САД и Тајвана, укључујући посете и обуку, организује "тихо" и често није званично потврђено због приговора Пекинга који Тајван сматра својом територијом.

Вежбе су у тајности одржане прошлог месеца у западном Пацифику. Један извор је рекао да је у њима учествовало "више војних средстава", док је други објаснио да су вежбе биле "непланирани морски сусрети", алудирајући на прећутни споразум на основу ког обе стране тврде да су вежбе једноставно резултат "случајних" сусрета.

Тај извор је такође рекао да је око пола туцета морнаричких бродова са обе стране, укључујући фрегате и бродове за снабдевање и подршку, учествовало у вишедневним вежбама које су биле осмишљене да тренирају "основне" операције као што су комуникације, пуњење горивом и снабдевање.

Тајван и Сједињене Државе немају званичне дипломатске односе, пошто Вашингтон формално признаје Пекинг, али је по закону обавезан да Тајвану обезбеди средства за одбрану и најважнији је међународни подржавалац острва.

Трећи извор је рекао, иако су "случајни сусрети" две морнарице углавном укључивали основне вежбе, такве вежбе су од виталног значаја како би се осигурало да две војске могу да делују заједно у ванредним ситуацијама.

Извор је додао да су две морнарице такође увежбавале различите тактичке маневре, укључујући тражење подводних циљева.

Пентагон и кинеско Министарство одбране нису били доступни за коментар, док је тајванска Морнарица навела за Ројтерс да обуку за неочекиване сценарије на мору спроводи у складу са америчким Кодом за непланиране сусрете на мору, познатом и као КУЕС.

image