Свет

Си Ђинпинг са Ма Јинг Џуом: Нема те силе која може да заустави поновно уједињење Кине и Тајвана

Народ Тајвана и Кине морају да раде заједно у одбрани своје заједничке домовине, поручио је кинески председник на састанку са бившим лидером Тајвана
Си Ђинпинг са Ма Јинг Џуом: Нема те силе која може да заустави поновно уједињење Кине и Тајвана© Tanjug/Ju Peng/Xinhua

Ниједна страна сила неће моћи да заустави поновно уједињење Кине и Тајвана, поручио је кинески председник Си Ђинпинг током састанка са бившим председником Тајвана Ма Јинг Џуом.

"Стране снаге неће моћи да се мешају у историјски тренд који води ка поновном уједињењу земље. Сународници са обе стране мореуза немају проблем који се не може решити и нема питања о којима се не може разговарати. Нема силе која може да нас подели", казао је кинески председник.

Си Ђинпинг је додао да народ Тајвана и континенталне Кине морају да раде заједно у одбрани своје заједничке домовине.

"Потребно је одлучно се супротставити сепаратистичким активностима присталица покрета за независност Тајвана. Кинески народ је одувек делио заједничко уверење да се земља не може поделити, а држава не може да буде уроњена у хаос. Нација се не може распршити, а цивилизација се не може сломити", истакао је кинески лидер.

Према његовим речима, јака и уједињена земља увек је била судбина свих Кинеза, укључујући и тајванске сународнике.

Састанак кинеског председника са бившим председником Тајвана одржан је у Великој сали народа на Тргу Тјенанмен у Пекингу.

Бивши шеф острва борави у посети Кини од 1. априла. Током путовања посетио је провинције Гуангдонг, Шанси и Пекинг.

Очекује се да ће се посета завршити 11. априла.

Кина на Тајван гледа као на део своје територије, а Пекинг је оптужио тајванску владајућу Демократску прогресивну партију и њеног председника Лај Чинг Теа да су сепаратисти који ризикују да изазову рат.

image
VV inauguration
banner