Свет

Пекинг о испоруци америчког оружја Тајвану: Пуцају себи у ноге

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин је рекао да Пекинг позива САД да испуне своју обавезу да не подржавају независност кинеског региона Тајван, као и да обуставе све врсте његовог наоружавања
Пекинг о испоруци америчког оружја Тајвану: Пуцају себи у ноге© Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

Најновија одлука Вашингтона да испоручи оружје Тајвану повећава безбедносни ризик уместо да појача, саопштило је Министарство спољних послова Кине.

"Кина се одлучно противи америчком пакету безбедносне помоћи за Тајван у износу од више од осам милијарди долара", рекао је портпарол Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, то ће само повећати тензије и ризик од сукоба широм Тајванског мореуза.

"На крају ће САД сама себи пуцати у ноге", упозорио је портпарол.

Он је рекао да Пекинг позива САД да испуне своју обавезу да не подржавају независност кинеског региона Тајван, као и да обуставе све врсте његовог наоружавања.

Венбин је нагласио да пакет помоћи САД Тајпеју "шаље погрешан сигнал сепаратистичким снагама које се залажу за независност Тајвана".

Подсећамо, Сенат је усвојио закон којим се одобрава пакет безбедносне помоћи Израелу, Украјини и кинеском региону Тајван у вредности од укупно 95 милијарди долара.

Пакет помоћи предвиђа 61 милијарду долара за Украјину, 26 милијарди за Израел, и око 8,12 милијарди за, како се наводи, "супротстављање комунистичкој Кини" у Индо-Пацифику, док је четврти део пакета намењен за мере које ће довести до потенцијалне забране апликације ТикТок у САД, мере да се замрзнута руска имовина пребаци Украјини и нове санкције Ирану.

Тајван је био последње уточиште националистичких снага током кинеског грађанског рата 1940-их, и од тада је остао дефакто независтан од Пекинга и савезник Вашингтона.

Политика једне Кине, која чини срж односа њене владе са Тајваном, наводи да Пекинг тражи мирну реинтеграцију острва и спречавање било каквог покушаја да се оно прогласи сувереним.

Кина је тврдила да неке политичке снаге у САД охрабрују Тајпеј да се отцепи и да војна подршка коју нуди Вашингтон подстиче сепаратистичке намере што је део америчке стратегије за обуздавање Пекинга.

Војне везе са САД не могу "спасити осуђену судбину независности Тајвана", упозорио је Ванг, позивајући Вашингтон да не ствара нове тензије у региону својим залихама оружја.

Реакција Пекинга се поклопила са доласком америчког државног секретара Ентони Блинкена у тродневну посету Кини. Према извештајима западних медија, један од његових кључних циљева је да изврши притисак на Пекинг због његових пријатељских односа са Москвом и његове одлуке да одбаци економска ограничења Русији у вези са украјинском кризом.

"Видимо да Кина дели машинске, полупроводнике и друге предмете двоструке намене који су помогли Русији да обнови одбрамбену индустријску базу", изјавио је Блинкен прошле недеље после састанка Г7.

САД припремају мере за кажњавање кинеских банака које су укључене у такву трговину, а Блинкен намерава да искористи ту претњу као "дипломатску полугу" током преговора, наводи "Волстрит џорнал".

Кина на Тајван гледа као на део своје територије, а Пекинг је оптужио тајванску владајућу Демократску прогресивну партију и њеног председника Лај Чинг Теа да су сепаратисти који ризикују да изазову рат.

image
VV inauguration
banner