Свет

Вилдерс: Близу смо договора о новој холандској влади

Представници странака ће се поново састати данас како би финализирали договор пре него што у поноћ истекне рок за преговоре
Вилдерс: Близу смо договора о новој холандској влади© Tanjug/Zoltan Mathe/MTI via AP

Холандски политичар Герт Вилдерс, како је изјавио, све је ближи састављању владе са десно орјентисаним партнерима, скоро шест месеци од победе на општим изборима у земљи.

"Не видим како ово не би успело", поручио је Вилдерс у среду у касним вечерњим сатима, после 16 сати разговора током којих је наводно постигнут договор о финансијама.

Он је додао да ће се странке поново састати данас како би финализирале договор пре него што у поноћ истекне рок за преговоре.

Разговори о формирању владе воде се од краја новембра, а странке су подељене по питању миграционе и финансијске политике, подсећа Ројтерс.

Договором би Вилдерсова десничарска Странка слободе (ПВВ) ступила у коалицију са Народном партијом за слободу и демократију (ВВД) одлазећег премијера Марка Рутеа, центристичком НСЦ и партијом пољопривредника БББ, како би заузели 88 места у доњем дому парламента који има укупно 150 посланика.

Вилдерс је више пута истакао да би се придружио искључиво влади која би значајно ограничила миграцију и захтеве за азил.

Након састанка у уторак, лидери других странака су потврдили да су близу склапања договора, али је лидер НСЦ-а Питер Омциг истакао да још увек није познато ко ће бити премијер.

Очекује се да ће Вилдерс предложити свог кандидата на данашњој седници, а да ће остала три страначка лидера такође остати у парламенту.

image