Свет

Фицо поновио: Приступање Украјине НАТО-у довело би до светског рата

За прихватање нових земаља у војни блок, који предводе САД, потребна је једногласна сагласност свих чланица
Фицо поновио: Приступање Украјине НАТО-у довело би до светског ратаGetty © Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket

Ризици од глобалног рата само ће се повећати ако Украјина постане део НАТО-а, упозорио је словачки премијер Роберт Фицо, обећавајући да ће његова земља блокирати приступање Кијева. 

За прихватање нових земаља у војни блок, који предводе САД, потребна је једногласна сагласност све 32 чланице. Ако Украјина буде позвана да се придружи, словачки парламент неће ратификовати споразум о приступању, инсистира Фицо. 

"Словачкој је потребна неутрална Украјина. Наши интереси ће бити угрожени ако она постане чланица НАТО-а, јер ће то бити повод за велики светски сукоб", објаснио је словачки премијер. 

Фицо је нагласио да неће поклекнути ни пред каквим спољним притиском.

"Наши партнери у иностранству су научени да шта год траже и траже од Словачке, то аутоматски и добију. Али ми смо суверена и самоуверена земља", навео је он. 

Словачка је, заједно са суседном Мађарском, упозорила да ЕУ не би требало да буде увучена у сукоб између Русије и Украјине и инсистирала је на дипломатском решењу конфликта. Након што је постао премијер у октобру 2023. године, Фицо је поништио одлуку претходне владе да пошаље наоружање Кијеву. Он се такође жестоко противи слању НАТО трупа у Украјину.

Подсећања ради, Украјина је званично поднела захтев за придруживање НАТО-у у септембру 2022. Иако је амерички државни секретар Ентони Блинкен поновио овог месеца да ће "Украјина постати чланица НАТО-а некада у будућности", Алијанса је до сада одбијала да се обавеже на одређени временски период или да обезбеди јасан пут за приступање Кијева.

Истовремено, aмерички председник Џозеф Бајден и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг одбацили су чланство Украјине док се не окончају борбе са Русијом.

Са друге стране, Москва је више пута наглашавала да на даље ширење НАТО-а на исток гледа као на претњу по националну безбедност. Поред тога, РФ је војну сарадњу блока са Украјином навела као један од главних узрока тренутног сукоба и описала потенцијално придруживање Кијева као "црвену линију".

image