Свет

Атентат на словачког премијера: Фицо у индукованој коми (ВИДЕО)

Нападач је ухапшен и идентификован као писац и присталица опозиционе странке Прогресивна Словачка по имену Јурај Цинтула, рођен 1953. године

Словачки премијер Роберт Фицо рањен је у пуцњави после седнице владе у граду Хандлова, на око 150 километара североистично од Братиславе. Премијер се тренутно налази у индукованој коми. Нападач је ухапшен и идентификован.

Фицо ће се у индукованој коми налазити наредна 24 сата, јавља телевизија "ТАЗ". Његово стање је, према телевизији, критично, и изгубио је много крви. Како се наводи, најважније артерије словачког премијера нису оштећене.

Операција премијера Словачке Роберта Фица трајала је око 3 сата и 40 минута, објавила је словачка телевизија "ТАЗ", позивајући се на изворе.

Полиција је идентификовала нападача као писца и присталицу опозиционе странке Прогресивна Словачка по имену Јурај Цинтула, рођен 1953.

Локални медији, преносе да је нападач почео да пуца из гомиле у тренутку када је Фицо, после састанка, изашао да се поздрави са окупљеним грађанима. Очевици кажу да се чуло пет пуцњева.

Фицо је хеликоптером пребачен у болницу у Бањској Бистрици. Лист "Правда" преноси да је са неколико хитаца погођен у стомак и грудни кош и да се налази у тешком стању.

Поводом напада се огласила и председница Словачке Зузана Чапутова која је оштро осудила "брутални и безобзирни" напад на премијера.

"Шокирана сам. Роберту Фицу желим пуно снаге у овом критичном тренутку и да се што пре опорави", навела је Чапутова.

Словачки премијер се више пута изјаснио против пружања војне помоћи Украјини. Он је такође истакао да не подржава чланство ове земље у НАТО-у и да ће искористити право вета ако се такво питање буде разматрало. Осим тога, премијер је навео да је Словачка заинтересована за добре односе са Русијом и обећао да ће предузети кораке у том правцу.

  • 15. мај 2024 • 22:38

    22:38

    Вицепремијер Словачке: Фицо ће преживети

    Словачки вицепремијер Томас Тараба изјавио је вечерас да верује је премијер Роберт Фицо ван животне опасности и да ће ''преживети'' покушај убиства до којег је дошло раније данас.

    "Срећом, колико ја знам, операција је прошла добро, и претпостављам да ће на крају преживети. Он је тренутно ван животне опасности", рекао је Тараба за "Би-Би-Си".

    Он је истакао да је нападач пуцао из велике близине.

    "Био је тешко повређен. Један метак прошао је кроз стомак, а други је погодио зглоб руке. Одмах је пребачен у болницу и на операцију", рекао је Тараба.

    Оптужио је опозицију у земљи да је користила ''лажне наративе'' и да је о Фицу говорила "готово као о чудовишту", оценивши да такви коментари немају места у демократији.

  • 21:18

    Опозициона странка негира да је нападач имао икакве везе с њима

    Лидер прозападне опозиционе странке Прогресивне Словачке Михал Шимечка негира да је човек који је покушао да убије премијера Роберта Фица повезан са њиховим покретом.

    "Упозоравамо на ширење лажних информација о нападачу, недвосмислено негирамо да је био члан нашег покрета, уопште нема везе са нашом странком, нити са члановима наше странке", саопштено је из странке, преносе РИА Новости.

  • 20:33

    Министар спољних послова Словачке: Сви верујемо да ће премијер успети у овој тешкој борби

    Министар спољних и европских послова Словачке Републике Јурај Бланар изразио је данас захвалност на упућеним изразима солидарности и подршци након атентата на председника Владе Роберта Фица.

    "Сви верујемо да ће у овој тешкој борби, премијер успети", наводи се у саопштењу министра спољних и европских послова Словачке Републике Јураја Бланара у вези атентата на Фица које је Танјугу проследила Амбасада Словачке.

    Премијер је у веома тешком стању пребачен у болницу у Банској Бистрици, додаје се.

    "Најоштрије осуђујем овај подмукли чин против председника Владе који уједно представља и напад на демократију", саопштио је министар Бланар.

  • 20:26

    Министар унутрашњих послова Словачке: Јасна политичка мотивација нападача

    Нападач је пуцао са јасном политичком мотивацијом, рекао је министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток и додао да је нападач одлучио је да нападне Роберта Фица после председничких избора.

    "Желим да позовем јавност, новинаре и све политичаре да престану са ширењем мржње", затражио је министар.

    Он је позвао све да престану да подржавају "гнусни чин без преседана" на друштвеним мрежама, упозоривши да ће органи реда предузети мере. "Ниједно од дела које сугерише злочин из мржње неће проћи некажњено", рекао је он.

    Замолио је све, без обзира да ли су "опозиција или коалиција", да "престану да гомилају нападе мржње на друштвеним мрежама и у медијима".

    Министар је позвао и новинаре да смире ситуацију, јер, према његовим речима, многи од њих шире и мржњу.

  • 20:11

    Министар одбране Словачке: Стање и даље тешко, операција траје

    Према речима министра одбране Роберта Калињака, премијер Фицо је и даље на операцији и његово здравље је и даље веома озбиљно, преноси словачка "Правда".

    Министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток позвао је људе да не шире мржњу на друштвеним мрежама, а у случају одобравања овог акта полиција ће се позабавити њиховим изјавама. Министар је навео да ће бити појачана заштита функционера и политичких представника и коалиције и опозиције, као и појединих медија.

  • 19:53

    Токајев оштро осудио атентат

    Председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев осудио је покушај убиства словачког премијера Роберта Фица и изјавио да одбија овај терористички акт, преноси прес-служба шефа државе.

    "Поводом атентата на словачког премијера Роберта Фица, председник Касим-Жомарт Токајев је изразио оштру осуду и одбацивање овог кукавног терористичког акта, који се не може оправдати", наводи се у саопштењу.

  • 19:51

    Макрон "шокиран" атентатом

    Француски председник Емануел Макрон рекао је на друштвеној мрежи Икс да је "шокиран" вестима о нападу на словачког премијера Роберта Фица.

    "Шокиран пуцњавом на словачког премијера Роберта Фица. Оштро осуђујем овај напад. Моје мисли и подршка иду њему, његовој породици и словачком народу", написао је Макрон.

  • 19:48

    Локални медији: Операција успешна, Фицо при свести

    Операција словачког премијера Роберта Фица била је успешна, његово стање је стабилно и при свести је, преносе локални медији.

  • 19:30

    У болници се окупило неколико чланова словачке владе, није јасно ко ће говорити

    У болници у Банској Бистрици, у коју је одведен Роберт Фицо, налази се неколико чланова владе - министар одбране Роберт Калињак, министарка здравља Зузана Долинкова и министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток. Још није јасно ко ће говорити на брифингу, преноси словачки портал "Из минута у минут".

    Новинари пролазе безбедносну проверу пре уласка у болницу.

  • 19:22

    Захарова: Русија одлучно осуђује атентат

    Руска Федерација најоштрије осуђује напад на словачког премијера Роберта Фица, којег зна као пријатеља Русије, и жели му брз опоравак, поручила је портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова.

    "Ми га познајемо као пријатеља Москве, који се у ово драматично, историјско време, у преломном тренутку, вероватно се тако може рећи, у историји човечанства, не боји да изрази своје гледиште, које се често не поклапа са мејнстримом колективног Запада", поручила је Захарова у на ТВ "Русија 1".

image