Свет

Шта све пише у заједничкој изјави Путина и Сија и какве то има везе са Србијом?

Руски и кинески председник потписали су 11 докумената, међу којима је и заједничка изјава поводом 75. годишњице од успостављања дипломатских односа Москве и Пекинга
Шта све пише у заједничкој изјави Путина и Сија и какве то има везе са Србијом?© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Руски председник Владимир Путин и кинески лидер Си Ђинпинг потписали су заједничку изјаву о продубљивању свеобухватног стратешког партнерства Русије и Кине.

Путин је истакао да руско-кинески односи нису усмерени ни против кога и да је сарадња Пекинга и Москве о светским питањима међу факторима који највише доприносе стабилизацији на међународној сцени.

Си је нагласио да две земље настављају да развијају своје односе као "добри суседи, пријатељи и партнери".

Шта све пише у заједничкој изјави Путина и Сија?

Русија и Кина ове године прослављају 75. годишњицу успостављања дипломатских односа између двеју земаља, чији су билатерални односи прошли дуг и понекад тежак пут. СССР је први у свету признао Народну Републику Кину и успоставио дипломатске односе с њом, док је након распада Совјетског Савеза, НР Кина признала Руску Федерацију као наследницу СССР-а и потврдила спремност да руско-кинеске односе гради на основу равноправности, узајамног поштовања и корисне сарадње.

Стране напомињу да савремени руско-кинески односи представљају напреднији облик међудржавне интеракције у поређењу са војно-политичким савезима из хладног рата, те да нису блоковске или конфронтационе природе, нити су усмерене против трећих земаља.

Наглашава се да су у условима међународних турбуленција, руско-кинески односи адекватно тестирани брзим променама у свету, показујући снагу и стабилност, и доживљавају најбољи период у својој историји.

Као независни центри мултиполарног света у настајању, Русија и Кина ће у потпуности искористити потенцијал билатералних односа како би на основама равноправности и узајамног поштовања промовисали овај процес и демократизовали међународне односе и консолидовали напоре за изградњу праведног и рационалног мултиполарног света.

Такође, Москва и Пекинг ће наставити да чврсто бране неприкосновеност резултата Другог светског рата и успостављеног послератног светског поретка, садржаног у Повељи УН, као и да се одупиру покушајима негирања и фалсификовање историје.

Руска страна потврђује своју приврженост принципу "једне Кине", признаје да је Тајван саставни део Кине. да се противи његовој независности у било ком облику и чврсто подржава акције кинеске стране у заштити сопственог суверенитета и територијалног интегритета, као и у поновном уједињавању земље.

Кинеска страна подржава напоре Русије да осигура своју безбедност и стабилност, национални развој и просперитет, суверенитет и територијални интегритет и уједно се противи спољном мешању у унутрашње ствари Русије.

Изградња заједнице Русије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери

У документу се наводи важан позитиван значај концепта изградње заједнице са заједничком будућношћу за човечанство у новој ери, као и низ других глобалних иницијатива кинеске стране. 

Сличан споразум, кинески председник је недавно потписао и са председником Србије Александром Вучићем, током боравка у Београду, a на церемонији је размењено 28 докумената о сарадњи. 

Вучић и Си Ђинпинг потписали су Заједничку изјаву двеју земаља о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери.

Осим тога, констатовали су растућу динамику текућих глобалних промена, јачање позиција и раст реалних способности држава Глобалног југа и водећих земаља региона.

Линије полицентричног светског поретка постају све јасније, а такви објективни фактори убрзавају прерасподелу потенцијала, ресурса и перспектива развоја у корист држава са тржиштима у развоју и земаља у развоју и доприносе демократизацији међународних односа и међународне правде.

Војна сарадња

Москва и Пекинг са задовољством констатују да доследан развој сарадње двеју држава у области одбране, заснован на високом степену међусобног стратешког поверења, ефективно јача регионалну и глобалну безбедност.

Москва и Пекинг ће додатно продубити поверење и сарадњу у војној области, проширити обим заједничких вежби и борбене обуке, редовно спроводити заједничке поморске и ваздушне вежбе, појачати координацију и сарадњу на билатералној основи и у мултилатералним форматима.

Осим тога, стално ће унапређивати способности и ниво заједничког одговора на изазове и претње.

Такође, наводи се придавање великог значаја сарадњи у области спровођења закона и безбедности, заинтересованост за консолидацију напора у борби против тероризма, сепаратизма, екстремизма и транснационалног организованог криминала.

Побољшање финансијске инфраструктуре и друштвено-економског развоја

Стране практичну сарадњу Русије и Кине сматрају важним фактором у подстицању друштвено-економског развоја и заједничког просперитета двеју земаља, обезбеђивању њихове модернизације, технолошког напретка и суверенитета националних економија, унапређењу благостања грађана, одржавању стабилности и одрживост глобалног економског система.

Истиче се да ће тежити стабилности и одрживости глобалног енергетског тржишта, јачању производње и ланаца снабдевања у енергетском комплексу, као и развијању сарадње на тржишној основи у области нафте, природног гаса, течног природног гаса, угља и електричне енергије и да се створе услови за несметан транспорт енергетских ресурса.

Побољшаће се финансијска инфраструктура како би канали плаћања између привредних субјеката у Русији и Кини несметано функционисали. 

Ојачаће се сарадња у области регулисања банкарства и осигурања, промовисаће се одрживи развој банкарских и осигуравајућих институција двеју земаља основаних на територији једне друге.

БРИКС и ШОС

Додаје се да стране сматрају да је заједнички рад у оквиру Шангајске организације за сарадњу (ШОС) важан правац за продубљивање односа свеобухватног партнерства и стратешке интеракције између двеју држава, те и да ће наставити координисане напоре за даљи развој ШОС-а као ауторитативне и утицајне мултилатералне асоцијације, јачајући њену улогу у формирању новог праведног, одрживог и мултиполарног светског поретка.

Кинеска страна пружиће пуну подршку руској као председавајућој асоцијацији БРИКС 2024. године и допринеће успешном одржавању 16. самита БРИКС-а, који ће се ове године одржати у Казању.

Русија и Кина су спремне да заједно са осталим учесницима БРИКС-а спроведу споразуме постигнуте током претходних самита организације, да промовишу интеграцију нових држава чланица у постојећу структуру интеракције, као и да развију модел партнерских земаља.

Пратећи дух БРИКС-а, продубиће се повећање улоге организације у светским пословима, обликовању глобалне агенде и динамично ће развијати сарадњу у формату БРИКС+.

image