Свет

Слободарски дух јача у Африци: Сенегал позива на крај француске "окупације"

Трећину региона главног града Сенегала "окупирају" стране војне базе, рекао је премијер Усман Сонко
Слободарски дух јача у Африци: Сенегал позива на крај француске "окупације"www.globallookpress.com © Demba Gueye/XinHua

Сенегалски премијер Усман Сонко предложио је затварање француских војних база у земљи, тврдећи да је њихово дугорочно присуство неспојиво са жељом те западноафричке државе за потпуним суверенитетом.

"Више од 60 година након наше независности... морамо да преиспитамо зашто француска војска, на пример, још увек има војне базе у нашој земљи, као и утицај овог присуства на наш национални суверенитет и нашу стратешку аутономију", рекао је Сонко на заједничкој конференцији са француским левичарским политичарем Жан-Ликом Меланшоном у Дакару.

Француска тренутно има око 350 војника у Сенегалу након што је 2010. почела да смањује контингент који је тада бројио 1.200. Критичари су осудили присуство трупа као наставак француске доминације над бившом колонијом, упркос независности коју је Сенегал стекао 1960. године.

Соноко је рекао да је неколико земаља Сенегалу обећало одбрамбене споразуме, напоменувши да то ипак "не оправдава чињеницу да је трећину региона Дакар сада окупирају страни гарнизони".

Суседи Сенегала под вођствима војних хунти, Буркина Фасо, Мали и Нигер обратили су се Русији за војну помоћ након што су протерали француске трупе.

Три западноафричке државе оптужиле су бившу колонијалну силу за мешање у унутрашња питања и неуспех у борби против џихадиста у региону Сахела након више од деценије операција.

Уагадугу, Бамако и Нијамеј такође су формирали Савез држава Сахела и заједнички објавили у јануару свој излазак из Економске заједнице западноафричких држава (ЕКОВАС).

Војне власти оптужиле су 15-члани регионални блок, који их је дуго притискао да обнове демократску владавину, да служи страним интересима и представља претњу њиховим земљама.

Сонко је у свом говору изјавио да ће Сенегал продубити односе са војним властима у Малију, Буркини Фасо и Нигеру.

"Нећемо напустити нашу браћу у Сахелу и учинићемо све што је потребно да ојачамо везе", навео је премијер.

Он је такође рекао да би Сенегал, који дели валуту ЦФА франак везану за евро са седам других земаља, више волео да има флексибилну валуту која би могла да издржи економске шокове и повећа извозну конкурентност.

Председник Сенегала Басиру Диомаје Фаје је током изборне кампање обећао да ће напустити ЦФА франк, али је касније од тога одустао.

Нигер, Буркина Фасо и Мали наговестили су одбацивање франака ЦФА у корист заједничке валуте, што је Нијамеј назвао "искораком из колонизације".

image