Свет

Макрон: Доба франкофоне Африке је завршено

Француска је сада у региону само "неутрални саговорник", тврди француски председник
Макрон: Доба франкофоне Африке је завршеноwww.globallookpress.com © Peter Kneffel/dpa

Доба француске надмоћи над својим некадашњим колонијама у Африци сада је прошлост, оценио је у председник Француске Емануел Макрон.

Макрон је претходно обећао да ће смањити војно присуство Париза на том континенту, пошто су се односи Француске и броја тамошњих земаља променили.

Француски председник је у Габону, на почетку своје афричке турнеје, данас изјавио да је "доба франкофоне Африке" готово.

"Понекад имам осећај као да се менталитети не развијају истом брзином као и ми сами... Видим да се Француској и даље приписују намере које она нема", додао је Макрон, тврдећи да је Париз само "неутрални саговорник", како у Габону, тако и у другим земљама региона.

Париз "говори са свима и његова улога није да се меша у унутрашњу политику", истакао је Макрон.

Француски председник је затим одговорио на стрепње габонске опозиције, која је Макронов долазак схватила као знак пружања подршке председнику Алију Бонгу.

"Нисам дошао да подржавам никога. Дошао сам само да покажем своје пријатељство и своје поштовање према овој земљи и братском народу", додао је Макрон.

Нестанак "франкофоне Африке" у пракси

Емануел Макрон је раније током недеље најавио да ће се француско војно присуство у Африци "приметно смањити". Он је указао да тај потез не треба посматрати као повлачење или прекидање контакта, већ "прилагођавање" у складу са француским савезницима.

Француска је у протеклим месецима доживела неколико дипломатских неуспеха у том региону. Буркина Фасо је у уторак званично раскинула споразум о војној помоћи са Паризом, након што се у јавном мњењу те земље могао приметити пад поверења у способност француских трупа да заштите локално становништво од радикалних исламиста.

Париз је у августу прошле године такође повукао своје трупе из Малија након масовних протеста против присуства бившег колонизатора. Влада Малија је у то време такође оптужила француске снаге да обучавају милитантне групе у тој земљи.

image
VV inauguration
banner