Свет

Пронађен хеликоптер председника Ирана који је принудно слетео близу границе са Азербејџаном? (ВИДЕО)

Око 40 спасилачких тимова је на месту инцидента, Русија понудила помоћ у потрази
Пронађен хеликоптер председника Ирана који је принудно слетео близу границе са Азербејџаном? (ВИДЕО)Getty © ATPImages / Contributor

Хеликоптер са иранским председником Ебрахимом Раисијем принудно је слетео данас поподне у близини границе са Азербејџаном, јавила је иранска државна телевизија. РИА Новости преносе, позивајући се на локалне медије, да је хеликоптер пронађен.

Других информација о стању путника за сада нема.

Ирански Црвени полумесец убрзо потом је демантовао извештаје медија да је хеликоптер пронађен. Из ове организације наводе да су само координате места где је хеликоптер принудно слетео утврђене, али да сама летелица још није нађена.

Раиси је путовао у иранску провинцију Источни Азербејџан. Државна телевизија наводи да се инцидент догодио у близини Џолфе, града на граници са Азербејџаном, око 600 километара северозападно од иранске престонице Техерана, преноси АП.

Спасиоци су успели да стигну на лице места и лоцирали где се налази хеликоптер. Спасавање  ометају лоши временски услови у тој области али и неприступачни терен, преносе РИА Новости писање иранских медија. Око 40 спасилачких тимова је на месту инцидента.

Извештаји медија о инциденту су прилично конфузни. Министар унутрашњих послова Ирана Ахмад Вахиди је наводно потврдио да је хеликоптер са Раисијем принудно слетео у граду Џолфа. Неколико других високих званичника, укључујући министра иностраних послова Хосеина Амир-Абдолахијана и гувернера Источног Азарбајџана Малека Рахматија, путовало је са председником.

Са друге стране, новинска агенција Мехр пренела је да је Раиси "добро" и да путује аутомобилом у Табриз, главни град провинције. Агенција је касније повукла ову вест.

У Раисијевој пратњи била су три хеликоптера, пише агенција Тасним. Два хеликоптера, у којима су били неки министри и званичници, безбедно су стигла на одредиште. Агенција тврди да су неки од званичника који су били са председником у тренутку инцидента успели да контактирају командни центар, што може указивати на то да инцидент није довео до озбиљних повреда.

У међувремену, огласио се Израел који је саопштио да немају никакве везе са инцидентом.

Раиси је био у Азербејџану рано у недељу да би отворио брану са председником Азербејџана Илхамом Алијевим. Брана је трећа коју су две земље изградиле на реци Арас.

Захарова понудила помоћ у потрази

Портпарол руског Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова изјавила је да је Русија спремна да помогне Ирану у потрази за хеликоптером, преносе РИА Новости.

"Русија је спремна да пружи сву неопходну помоћ у потрази за несталим хеликоптером и истрази узрока несреће", рекла је Захарова.

Портпарол руског МСП је додала и да Москва "пажљиво прати информације које се појављују, а тичу се судбине путника трећег хеликоптера, међу којима су високи званичници Ирана, укључујући и председника Раисија".

"Искрено се надамо да су живи и да њихов живот и здравље нису угрожени", изјавила је она.

САД и ЕУ пажљиво прате извештаје о Раисију

Амерички Стејт департмент помно прати извештаје о принудном слетању хеликоптера у којем су били ирански председник Ебрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир-Aбдолахијан, рекао је данас портпарол америчког Стејт департмента.

Бела кућа је саопштила и да је амерички председник Џозеф Бајден упознат са извештајима о инциденту, преноси Ројтерс.

Председник Европског савета Шарл Мишел навео је да Брисел пажљиво прати извештаје из Ирана.

"Заједно са државама чланицама ЕУ и партнерима, помно пратимо ситуацију", написао је Мишел на Иксу.

У међувремену у потрагу за несталим хеликоптером укључила се и Европска комисија, која је на захтев Ирана активирала услугу сателитског мапирања Коперникус ЕМС како би помогла у потрази, рекао је европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчић.

Ајатолах Али Хамнеј поручио народу да се моли за Раисија и његове сараднике

Поводом несреће која се догодила током принудног слетања хеликоптера у коме се налазио ирански председник, огласио се и ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеј.

Он је изразио наду да су ирански председник и његова пратња живи и додао да народ у Ирану треба да се моли за Раисија и његове сараднике, да не треба да се брине и буде узнемирен, те да "неће пити потреса у функционисању државе", преноси Ирна.

image