Свет

Упозорење председника Ирана: На најмању акцију Израела уследиће оштар одговор

Ебрахим Раиси је изјавио да је прошлог викенда његова земља гађала одређене циљеве "користећи своје право на самоодбрану"
Упозорење председника Ирана: На најмању акцију Израела уследиће оштар одговор© Getty Images

Најмања акција Израела против интереса Ирана изазваће оштар одговор, изјавио је ирански председник Ебрахим Раиси, у председничком саопштењу.

"Сада чврсто изјављујемо да ће најмања акција против интереса Ирана свакако довести до оштрог, продуженог и болног одговора против свих починилаца", рекао је Раиси у телефонском разговору са емиром Катара Тамимо бен Хамадом Ал Танијем.

Ирански председник рекао је да је овог викенда његова земља гађала одређене циљеве "користећи своје право на самоодбрану", наводећи центре одакле је организован удар, приписан Израелу на ирански Конзулат у Дамаску у Сирији 1. априла.

Та операција је "спроведена успешно са циљем да се казни агресор", рекао је Раиси.

Он је поново осудио, како је навео, "слепу подршку неких западних земаља сионистичком режиму" који је по њему "узрок тензија у региону".

Заменик министра спољних послова Ирана Али Багери упозорио је синоћ израелске власти да у случају њиховог одговора на ирански напад током викенда треба да очекују ирански удар који ће бити много јачи и бржи.

"Неће имати одлагање од 12 дана. Заправо, одговор који ће добити се неће мерити данима или сатима, већ секундама", истакао је он.

"Израел не треба да понови стратешку грешку другом грешком", додао је Багери.

Начелник генералштаба израелске војске Херзи Халеви рекао је новинарима да ће на иранске нападе током викенда Израел имати одговор, али није рекао какав нити када, док савезници Израела позивају на уздржаност.

image