Свет

Ирански председник позвао државе БРИКС-а да прекину односе са Израелом

Он је указао на потребу за колективним мерама чланица БРИКС-а како би се прекинула опсада Газе и створио сигуран и сталан пут да допремање хуманитарне помоћи
Ирански председник позвао државе БРИКС-а да прекину односе са Израелом© Tanjug/Uzbekistan's President Press Office via AP

Ирански председник Ебрахим Раиси изјавио је да љубитељи слободе широм света очекују да све владе, а посебно државе чланице БРИКС-а, прекину политичке, економске и војне односе са Израелом.

Обраћајући се онлајн ванредном састанку лидера БРИКС-а посвећеном ситуацији у Гази, чији је домаћин у данас била Јужна Африка као ротирајући председник блока, Раиси је рекао да су САД учиниле све међународне организације бескорисним.

Он је позвао чланице БРИКС-а да покрену обавезујућу резолуцију у Генералној скупштини УН против Израела, преноси агенција ИРНА.

"Ционистички режим мора бити идентификован као терористички режим, а његова војска мора бити означена као терористичка организација. Поред ционистичког режима, и Сједињеним Америчким Државама мора да се суди пред међународним судом за злочине против човечности и убиство деце", рекао је председник Ирана.

Он је указао на потребу за колективним мерама чланица БРИКС-а како би се прекинула опсада Газе и створио сигуран и сталан пут да допремање хуманитарне помоћи.

Раиси је истакао да легитимно право Палестинаца на самоодбрану и борбу за ослобођење окупираних земаља подржавају све владе и нације које "траже слободу".

image