Свет

Раскол у израелском кабинету око послератног плана за Газу

Бени Ганц и Јоав Галант позвали су Нетанјахуа да изнесе своје планове за будућност ратом разорене енклаве
Раскол у израелском кабинету око послератног плана за Газу© Tanjug/AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Члан ратног кабинета Бени Ганц запретио је да ће напустити израелску владу ако она не договори нови план за рат са Хамасом и санирање његових последица, подигавши тако политички притисак на премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Ганц, опозициона личност и бивши генерал који се придружио Нетанјахуовој коалицији након Хамасовог напада на Израел 7. октобра, захтева од владе да до 8. јуна договори план од шест тачака, укључујући демилитаризацију Газе, враћање израелских талаца и успостављање мултинационалне управе над тим подручјем, домом за више од пола милиона Палестинаца.

Ако његови захтеви не буду испуњени, Ганц је рекао да ће повући своју странку Националног јединства - за коју анкете показују да би на новим изборима била највећа група - из владе.

"Избор је у вашим рукама", рекао је Ганц обраћајући се директно Нетанјахуу. "Нетанјаху од пре једне деценије би учинио праву ствар. Да ли сте данас вољни да урадите праву и патриотску ствар?"

Нетанјахуова канцеларија оптужила је Ганца да је изабрао да "постави ултиматум премијеру уместо да постави ултиматум Хамасу".

У међувремену, министар одбране Галант позвао је премијера да јавно потврди да Израел неће војно преузети власт над Појасом Газе, али каже да није добио одговор.

"Чини се да израелски ратни кабинет и владајућа коалиција нису изнели јасан план за послератну Газу", рекао је за "Политико" Сет Францман, аналитичар и помоћни сарадник Фондације за одбрану демократија из Јерусалима. "Изјаве на почетку рата - као што је 'неће бити Хамаса' - не представљају план", рекао је он.

"И министар одбране Јоав Галант и члан ратног кабинета Ганц сада су јавно проговорили о одсуству јасног циља у Гази", рекао је Францман.

image