Свет

Протести у Израелу: Бени Ганц позвао на одржавање ванредних избора у септембру

Анкете показују да је Ганц, уколико дође до избора, фаворит да преузме функцију премијера од Нетанјахуа
Протести у Израелу: Бени Ганц позвао на одржавање ванредних избора у септембру© AP Photo/Ohad Zwigenberg

Члан израелског ратног кабинета Бени Ганц позвао је на националне изборе у септембру, у тренутку када се због рата у Гази влада премијера Бенјамина Нетанјахуа суочава са притисцима у земљи и у иностранству.

"Морамо се договорити о датуму избора у септембру, у сусрет првој години рата ако хоћете. Одређивање таквог датума омогућиће нам да наставимо са војним напорима истовремено сигнализирајући грађанима Израела да желимо да обновимо њихово поверење у нас", рекао је Ганц, преноси Ројтерс.

Хиљаде Израелаца излазе редовно на улице тражећи нове изборе, уз бројне критике Нетанјахуа и љутње због поступања његове владе у преговорима о ослобађању 134 израелска таоца које Хамас држи у Гази шест месеци од избијања рата.

Нетанјаху, израелски премијер са најдужим стажом, више је пута искључио расписивање ванредних избора.

Истраживања јавног мњења сугеришу да би Нетанјаху изгубио на изборима, а он је недавно изјавио да би расписивање изборе усред рата "било награда за Хамас".

Његова странка Ликуд је саопштила да би Ганц усред рата морао да престане да се бави политикантством.

"Избори би сада донели застој, поделе, наштетили би борбама у Рафи и задали би фаталан ударац шансама за договор о таоцима", саопштено је из Ликуда.

Ганц, бивши израелски генерал, придружио се Нетанјахуовој влади у првим данима рата демонстрирајући политичко јединство током кризе.

Анкете показују да би његова странка била најуспешнија на изборима, а он фаворит да преузме функцију премијера.

Нетанијаху је обећао да ће вратити таоце кући, као и да ће уништити Хамас, али нејасно је како би Израел то могао да учини, док стручњаци сумњају да је то уопште могуће.

Према подацима здравствених власти у Појасу Газе, у неумољивим израелским ваздушним, копненим и поморским нападима убијено је више од 32.000 Палестинаца, а цела палестинска енклава је доживела хуманитарну катастрофу.

image
VV inauguration
banner