Свет

УН: Из Рафе побегло 800.000 људи, не постоји сигурно место у Гази

Шеф Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама поручио је да у Гази нико није безбедан
УН: Из Рафе побегло 800.000 људи, не постоји сигурно место у Гази© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Од почетка израелске копнене операције у Рафи 6. маја из овог града је побегло 800.000 људи, саопштио је шеф Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) Филип Лазарини.

Он је истакао да се људи скривају у урушеним зградама, у зонама у којима нема воде, а санитарни објекти не постоје.

"Када људи беже, они су без заштите. Сваки пут су приморани да за собом оставе оно мало ствари које имају: душеке, шаторе, прибор за кување и основне потрепштине које не могу да понесу или да за њих плате транспорт", поручио је Лазарини на Иксу.

Нагласио је да је Ел Маваси, наводна безбедна зона у близини Рафе, заправо пешчано подручје величине само 14 квадратних километара, а у којем се пре последње израелске ескалације налазило 400.000 људи.

Лазарини је напоменуо да је Ел Маваси, као и Деир ел Балах у централној Гази, претрпан и да је немогуће доставити помоћ.

"Тврдња да људи у Гази могу да се преселе у 'безбедне' или 'хуманитарне' зоне је лажна. Сваки пут се озбиљно ризикује живот цивила. У Гази нема безбедних зона. Ниједно место није безбедно. Нико није безбедан", упозорио је он.

Лазарини се осврнуо и на мањак помоћи у палестинској енклави, а Светска здравствена организација саопштила је да није била у могућности да достави медицинску помоћ у Појас Газе од кад су израелске снаге заузеле гранични прелаз Рафа на граници са Египтом 6. маја.

image