Свет

Контрола штете или борба за власт? Нетанјаху забрањује састанке обавештајаца Израела и САД

Израелски премијер жели да контролише информације које стижу до САД
Контрола штете или борба за власт? Нетанјаху забрањује састанке обавештајаца Израела и САДGetty © picture alliance / Contributor

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху више пута је од почетка рата у Гази забранио шефовима израелске обавештајне службе и безбедности да се састају са америчким званичницима и законодавцима, рекли су за "Аксиос" амерички и израелски званичници.

Чини се да Нетанјаху покушава да контролише оно што амерички политичари и дипломате чују од Израела у тренутку када је његова влада дубоко подељена око његове ратне стратегије, а односи са САД постају све напетији, рекли су званичници.

Нетанјахуов најновији покушај да контролише поруке о рату догодио се пре три недеље, када је забранио директорима обавештајних и безбедносних агенција Мосада и Шин Бет да се састану са сенатором Марком Рубиом, рекли су амерички званичници.

Амерички званичници и неки критичари Нетанјахуа у Израелу су то видели као знак његове све веће сумње у израелски обавештајни, војни и безбедносни естаблишмент, који имају различите ставове о томе како премијер води рат.

Лидери тих агенција сматрају да Израел треба да изради јаснију стратегију за послератну Газу и да би палестинске власти требало да имају неку улогу када Хамас буде поражен.

Неки од израелских безбедносних званичника верују да је Нетанјахуово доношење одлука о рату вођено политичким разлозима и његовом зависношћу од радикалних десничарских партија које желе да сруше палестинске власти на Западној обали и поново окупирају Газу.

Лидери израелских безбедносних агенција преузели су одговорност за неуспехе који су довели до напада Хамаса на Израел 7. октобра. Нетанјаху није.

Израелски званичник је рекао да је само једна конгресна делегација која је посетила Израел од 7. октобра имала састанке са директорима Мосада и Шин Бета, што је значајно смањење у односу на пре рата.

Амерички званичник је рекао да је Нетанјахуова канцеларија забранила неколико састанака између лидера Шин Бета и званичника Стејт департмента, укључујући Барбару Лиф, помоћницу секретара за блискоисточне послове.

Пре неколико месеци, Нетанјаху је покушао да спречи државног секретара Ентонија Блинкена да се састане са генералом Херзијем Халевијем, начелником штаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ), рекли су амерички и израелски званичници.

Компромис је био да се Халеви придружио састанку између Блинкена и чланова израелског ратног кабинета.

"Било је неколико таквих случајева", рекао је један од америчких званичника. "Јасно нам је да Биби само покушава да спречи владу САД да добије информације које су у супротности са његовом линијом".

Званичник је додао да је Нетанјахуова забрана само делимично ефикасна, јер званичници налазе начине да је заобиђу.

image