Свет

Бенјамин Нетанјаху признао грешке 7. октобра, али не и личну одговорност за њих

Нетанјаху је изразио наду да ће "неспоразум" са Бајденом око офанзиве на Рафу бити превазиђен
Бенјамин Нетанјаху признао грешке 7. октобра, али не и личну одговорност за њих© Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху признао је да његова влада није успела да одбрани Израел 7. октобра, али је поново одбио да преузме личну одговорност за најгори напад у историји земље.

Шефови безбедности и војске јавно су признали одговорност за грешке које су омогућиле Хамасу да изведе напад. Нетанјаху, који је израелски лидер са најдужим стажем, избегао је да преузме одговорност и рекао да ће свака истрага морати да сачека док се рат не заврши.

"Било је неуспеха, очигледно... Прва одговорност владе је да заштити људе. То је коначна одговорност. И људи нису били заштићени. Морамо то признати", рекао је Нетанјаху у телевизијском интервјуу америчком водитељу Филу Мекгроу, познатом као др Фил.

Упитан да ли себе сматра одговорним, премијер је одговорио: "Мислим да морамо да испитамо како се то догодило. Шта је био неуспех обавештајних служби? Шта је био војни неуспех?"

"Можемо да уђемо у ову дискусију и хоћемо, али тренутно морамо да победимо", додао је.

Према израелским властима, 1.200 Израелаца је убијено, а 250 људи узето за таоце током Хамасовог напада на јужни Израел. Више од 34.000 Палестинаца је убијено током израелске одмазде у Појасу Газе, према здравственим властима у енклави коју контролише Хамас.

Нетанјахуов једносатни интервју са др Филом наишао је на подсмех многих израелских коментатора, који су истакли чињеницу да премијер није дао интервју медијима на хебрејском језику више од годину дана, нити држи недељне конференције за штампу, само да би сада дао интервју десничарском медију, пише "Фајненшел тајмс".

Интервју је уследио усред кризе у односима са америчком администрацијом председника Џозефа Бајдена, који је раније ове недеље потврдио да је испорука оружја Израелу одложена због несугласица око планиране офанзиве на град Рафа у Појасу Газе.

Нетанјаху је у интервјуу рекао да је током 40 година познанства са Бајденом често било неспоразума и додао да се нада да ће и овај бити превазиђен. Али није одустао од операције у Рафи.

"Учинићемо оно што морамо да заштитимо своју земљу. То значи да ћемо победити Хамас, укључујући и у Рафи. Немамо избора", рекао је Нетанјаху, дан након што је обећао да ће се Израел, ако остане сам, "борити зубима и ноктима".

image