Свет

Европска комисија позвала Скопље и Атину да поштују споразум о промени имена Северне Македоније

Нова дипломатска криза између две земље избила је након што је нова председница Северне Македоније Гордана Силјановска Давкова, која долази из националистичке партије ВМРО-ДПМНЕ, рекла Македонија уместо званичног имена Северна Македонија
Европска комисија позвала Скопље и Атину да поштују споразум о промени имена Северне Македоније© Nicolas Economou

Европска комисија позвала је данас Скопље и Атину да се придржавају договора о промени имена из 2018. године. То је за Еурактив изјавио портпарол Европске комисије и нагласио да све стране морају да спроводе Преспански споразум.

"Добросуседски односи и регионална сарадња остају кључни за процес проширења. Постојеће билатералне споразуме треба да спроводе у доброј намери све стране, укључујући Преспански споразум између Северне Македоније и Грчке", рекао је он.

Нова дипломатска криза између две земље избила је након што је нова председница Северне Македоније Гордана Силјановска Давкова, која долази из националистичке партије ВМРО-ДПМНЕ, рекла Македонија уместо званичног имена Северна Македонија, што је званично уставно име након споразума о промени имена са Грчком из 2018. године, иначе познатог као Преспански споразум.

Инцидент је изазвао реакције широм Европе и САД, при чему су многи изразили бојазан од оживљавања спора који се сматра отвореном раном за регион Балкана.

Тензије је појачао и лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, који је изјавио да ће своју земљу звати како хоће и позвао Грчку да поднесе жалбу Међународном суду правде, како је предвиђено чланом 19 Споразума, у случају да сматра да се тиме крши Преспански споразум.

Преспански споразум отворио је пут Северној Македонији за улазак у НАТО и почетак преговора о приступању ЕУ, али због последњих дешавања грчки премијер Киријакос Мицотакис запретио је да ће ставити вето на пут Северне Македоније у ЕУ ако Скопље не испоштује договор о промени имена.

Грчки лидер је такође нагласио да три протокола о сарадњи који су на чекању који су део Преспанског споразума, а која је владајућа странка избегла да то уради због противљења неких тврдолинијаша у својим редовима, неће проћи кроз парламент.

Протоколи, који су део Преспанског споразума, тичу се одговорности Грчке у вези са контролом ваздушног простора Северне Македоније и обезбеђују Скопљу обуку и знање о питањима ЕУ.

image