Предизборна трка у САД: Да ли је више новца сакупио Бајден или Трамп?

Док из Бајденове кампање поручују да Трамп заостаје за њима, али и улудо троши новац, тим бившег председника САД наводи да подршку њиховом кандидату даје све више малих донатора широм земље

У најскупљој изборној трци у историји Америке за новог-старог председника Сједињених Држава надмећу се и кампање оба кандидата, демократе Џозефа Бајдена и републиканца Доналда Трампа.

Последњи подаци показују да је Бајденова кампања прикупила више од 51 милион долара у априлу, док је Трампу пошло за руком да обезбеди 76 милиона долара, преноси "Аксиос".

Свеукупно Бајден има предност – закључно с априлом прикупио је 192 милиона долара, што је, како је саопштила његова кампања, више новца него што је иједан демократски кандидат обезбедио у историји у овом делу предизборног циклуса, то јест седам месеци пред гласање.

Ипак, април је донео знатно мање новца актуелном председнику САД него март, када је прикупљено 90 милиона долара, чему је највише допринело велико њујоршко донаторско вече у Радио сити мјузик холу, када су се окупљенима обратили и бивши лидери САД Барак Обама и Бил Клинтон.

До сада је Бајденова кампања имала сталну новчану предност у односу на ону Трампову, која је стартовала великим дефицитом, али стање драстично поправила на донаторској вечери у Палм Бичу на Флориди, када је прикупљено 50,5 милиона долара.

Додуше, Трампова кампања није досад објавила колико је укупно прикупила средстава.

"Трампова операција наставља да троши новац и заостаје за нашом растућом и агресивном кампањом. Ништа не узимамо здраво за готово, али само наша кампања сваког дана обавља потребан посао како би задобила подршку бирача овог новембра", рекла је менаџер Бајденове кампање Џули Чавез Родригез у саопштењу.

С друге стране, прес-секретар Трампове кампање Каролин Левит рекла је да су Трамп и Републиканска партија "значајно надмашили Бајдена и демократе у априлу, захваљујући подршци милиона малих донатора из сваке државе широм САД", што је, како је рекла, посебно упечатљиво ако се има у виду да је протекле четири недеље некадашњи шеф Беле куће дане и сате проводио у судници.