Свет

Украјина и ЕУ траже почетак преговора о чланству у јуну: Да ли ће Орбан попустити?

Мађарска под поновним притиском да одустане од противљења кандидатури Кијева
Украјина и ЕУ траже почетак преговора о чланству у јуну: Да ли ће Орбан попустити?Getty © NurPhoto / Contributor

Бриселски званичници залажу се за почетак формалних преговора о придруживању Украјине Европској унији већ следећег месеца, преноси "Политико" позивајући се на изворе.

Иза кулиса, дипломате из ЕУ и из Кијева интензивно раде на "обрађивању" мађарске владе да да сагласност за отварање преговора о придруживању Украјине.

Пет дипломата, који су желели да остану анонимни, рекло је да је циљ да формални преговори започну већ 25. јуна.

Отварање преговора наводно би подигло морал Украјини која дуго тежи да се придружи западном блоку.

Лидери ЕУ су прошлог децембра рекли украјинском председнику Владимиру Зеленском да желе да се Украјина и Молдавија придруже њиховом "клубу", али је формалну правну процедуру за почетак преговора о чланству зауставила Мађарска.

Дипломате сада кажу да су се и Брисел и Кијев поново ангажовали у интензивној билатералној дипломатији са Будимпештом и нуде решавање проблема мађарске мањине у Украјини у замену за почетак преговора.

Након што су лидери ЕУ дали зелено светло Кијеву, следећи корак у процесу придруживања је почетак формалних преговора путем међувладине конференције са Украјином.

Украјина и њене присталице у ЕУ позивају да се међувладина конференција одржи пре него што Мађарска 1. јула преузме ротирајуће председавање Саветом ЕУ.

Мађарски премијер Виктор Орбан је највећа унутрашња препрека сталној подршци ЕУ Украјини. Неколико пута је претио да ће блокирати одлуке о финансирању Кијева, као и приступне преговоре Украјине, а противи се и санкцијама Русији.

Са друге стране, Мађарска тражи више гаранција о побољшању правне заштите мањина у Украјини и жели успешно председавање Саветом ЕУ, кажу дипломате.

Белгијанци, који тренутно имају ротирајуће председништво, такође покушавају да убеде Мађарску да је то и њихов политички интерес, поготово што би Мађарска могла да употреби један од неколико метода да касније блокира придруживање Украјине ако то жели.

Белгијски званичници најавили су за 25. јун међувладину конференцију, само неколико дана пре него што Будимпешта 1. јула преузме председавање. Али "као и увек, немогуће је предвидети шта ће Мађарска урадити док не чујемо од самог Орбана", рекао је један од дипломата.

image