Свет

Пустињска ружа пред новом борбом: Прва дама Сирије оболела од леукемије

Дијагноза је успостављена готово пет година након што се Асма ел Асад опоравила од рака дојке
Пустињска ружа пред новом борбом: Прва дама Сирије оболела од леукемије© Salah Malkawi/Getty Images

Супрузи сиријског председника Башара ел Асада, Асми, дијагностикована је акутна мијелоцитна леукемија, саопштио је кабинет председника Сирије.

Наиме, дијагноза је успостављена готово пет година након што се прва дама Сирије опоравила од рака дојке.

"Након откривања неколико симптома код прве даме Сирије Асме ел Асад, она је подвргнута низу медицинских тестова и прегледа, након чега јој је дијагностикована акутна мијелоцитна леукемија", наводи се у саопштењу и додаје да ће прва дама бити подвргнута медицинском лечењу.

Напомиње се да ће се Асма ел Асад изоловати и повући из јавног живота.

У августу 2018. дијагностикован јој је малигни тумор дојке у раној фази, а сиријски државни медији пренели су да је "прва дама Сирије" на лечењу у војној болници у Дамаску.

Како се наводи, такве објаве су неуобичајене у арапском свету, где се рак сматра табуом.

Aсма ел Асад рођена је у сиријској провинцији Хомс, студирала је у Великој Британији, а након што је упознала Башара ел Асада, вратила се у Сирију.

Асадова је од почетка грађанског рата у Сирији 2011. године преузела јавну улогу вођења хуманитарних акција и састајала се са породицама убијених војника.

Води "Сиријски фонд за развој", највећу невладину организацију у оквиру које се врше бројне операције пружања помоћи и развоја у Сирији. 

image